U trendu

”Konvoj slobode” i pored zabrane krenuo ka Briselu

BRISEL, 11. februara ( Tanjug) – I pored zvanične zabrane održavanja ”Konvoja slobode” na teritoriji Brisela, nekoliko stotina vozila krenuo je jutros iz Bretanje u Francuskoj put Pariza u nameri da 14. februara stignu u sedište EU institucija i blokiraju ga u znak protesta protiv mera uvednih zbog korona virusa.

Po ugledu na pokret kandskih kamiondžija, demonstranti u EU nameravaju da kamionima, kamperima i automobilima blokiraju prvo Pariz, a zatim i Brisel, i tako iskažu svoje nezadovoljstvo obaveznom vakcinacijom i drugim epidemiloškim merama, ali i cenom goriva u Evropi.

Nakon slika blokada iz Kande, vlasti Pariza i Brisela su juče obajvile zabranu ovakvih skupova i poručile demonstrantima da ”mogu da protestuju, ali bez blokiranja saobraćaja”.

Belgjska policija je rasporednjena na granici prema Francuskoj kako bi predupredila ulazak konvoja, a vlasti napominju da zbog nepostojanja organizacije protesta, aktivnosti i rute demonstranata prati preko društvenih mreža.

Protestanti, sa svoje strane, najavljuju da ih zabrana neće omesti u nameri da ”preplave Brisel sa više lokacija”.

Gradonačelnik Brisela Filip Kloz kaže da belgijska prestonica ne može biti talac demonstranata i upozorava na čvrstu reakciju policije i vlasti u samom gradu, ali i u celom regionu Brisela.

„Mogu da dođu i demonstriraju, ali ne vozilima i ne kamionima. Nećemo tolerisati to što on blokira ceo glavni grad“, kaže Kloz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar