U trendu

Koordinacija upozorava na diskriminaciju Srba u HNK FBiH

MOSTAR – Koordinacija Srba Mostar pozvala je političke stranke koje su na vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu – Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH i Stranku demokratske akcije (SDA) da prestanu sa diskriminacijom srpskog naroda u ovom kantonu koja je očigledna na svakom koraku.

Iz Koordinacije Srba navode da najnoviji primer kada je putem javnog konkursa u MUP-u HNK primljeno 26 osoba, među kojima nema nijednog Srbina .

Taj primer, kažu, najbolje oslikava odnos prema najmalobrojnijem (ne)konstitutivnom narodu u HNK.

Naveli su da ministar policije u HNK Slađan Bevanda ovu diskriminaciju obrazlaže `nepisanim pravilima` u MUP-u kantona što je krajnje neprihvatljivo u državi i institucijama gde se radi po zakonima i Ustavu, što bi MUP morao biti.

„Budući da smo se godinama unazad uverili da po „nepisani pravilima“ HDZ-a i SDA u ovom kantonu Srbima ne omogućavaju zapošljavanje u javnim ustanovama, kao i ni ostala prava, pozivamo ih da konačno počnu da poštuju pisana pravila i zakone i omoguće srpskom narodu ono što im po Ustavu FBiH pripada“, naveli su iz Koordinacije, prenela je Srna.

Istakli su da u Gradu Mostaru, kao i drugim opštinama kantona nije ništa bolja situacija kada je u pitanju zapošljavanje Srba.

Napominju da u specijalnom izveštaju Institucije ombudsmana BiH o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama iz 2020. godine za HNK je navedeno da je u institucijama na nivou kantona zaposleno svega 15 Srba.

Uzeti su podaci iz 16 ministarstava i zavoda, a šokantno je da od njih 16 u čak osam nema zaposlen nijedan Srbin.

„Ovim putem javno pitamo čelne ljude vlade HNK, ministarstava i političke stranke koje su u HNK više od 20 godina na vlasti da li je to po zakonu, Ustavu i da li je po ljudskim merilima. Kakve se poruke šalju srpskom narodu? Znamo da su ovakva pravila važila samo u najmračnijim periodima naše zajedničke istorije kojih se civilizovan svet grozi“, poručii su iz Koordinacije Srba Mostar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.