U trendu

Kop: SM spremna za pregovore, Albanija jos nije

SKOPLJE – Holandski ambašador u Skoplju Dirk Jan Kop kaže da njegova zemlja procenjuje da je Severna Makedonija spremna da započne pristupne pregovore sa EU, ali da oni još ne vide da je i Albanija spremna.

On je u emisiji 360 stepeni na Alsat M televiziji rekao da ukoliko druge zemlje članice EU žele da spajaju ova pitanja, on ne može da spekulise, ali smatra da nije mudro da se zemlje ocenjuju a da se ne uzimaju u obzir njihova dostignuća.

„Naša pozicija je jasna, uvek kažemo da ćemo proceniti situaciju za svaku zemlju na osnovu njenih dostignuća i to je naš preduslov, mi imamo naš stav o tome koje korake treba da preduzme jedna zemlja-kandidat pre nego što postane deo EU i reč je o procesu zasnovanom na dostignućima koji je strog i fer“, objašnjava holandski ambasador u Severnoj Makedoniji.

Kop porucuje da odluka o odlaganju početka pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom ne treba da se doživljava kao velika drama.

“Razumem da postoji razočarenje, i za nas je to razočaranje jer vidimo prostor da Severna Makedonija započne pregovore. Ali nije reč o drami”, naglašava Kop.

On kaže da je evropska perspektiva živa i da je sada bitno da približavanje Severne Makedonije Evropskoj uniji ne bude blokirano.

“Ima još dosta toga da se uradi. I nakon početka pregovora biće puno posla”, zaključio je Kop.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.