U trendu

Kormak pozvala političke lidere na promenu retoriku

BON – Ambasadorka SAD u Sarajevu Morin Kormak pozvala je sve političke lidere u BiH, Federaciji i Republici Srpskoj, da se u predizbornoj kampanji fokusiraju na stvarna životna pitanja, da se manu dosadašnje retorike, da se osvrnu na ono što se dešavalo u protekle četiri godine i na ono što je potrebno uraditi da bi trebalo uraditi da bi se odgovorilo na stvarna pitanja.

Zabrinjavajuće je, kaže, to što lideri u kampanju apeluju na strah, zastrašivanje i koriste laži kao osnovu za ovu kapanju.

Ona je pozvala građane da 7. oktobra izađu na izbore, da daju svoj glas onima za koje smatraju da će ispuniti sva ona očekivanja koja će popraviti njihove živote i omogućiti napredak cele zemlje.

„Da zaista, mi delimo zabrinutost za atmosferu koja okružuje ovu izbornu kampanju. Da li se radi o širenju straha, priči o nacionalizmu, populizmu, veoma je zabrinjavajuće da političari koriste laži i strah kao osnovu za ovu kampanju, umesto stvarnih činjenica i onih pitanja koja zaista zabrinjavaju građane. Bez obzira da li se radi o proizvodnji oružja ‘za ne daj bože’, o otcepljenju, da li govorimo o različitim pseudopatriotskim temama koje političari izmišljaju… Ova kampanja ne bi trebalo da se zasniva na tome“, rekla je Kormakova u intervju za Radio Slobodna Evropa.

Nada se, kazala je, da će građani odabrati da se fokusiraju na stvarna životna pitanja: na napredovanje zemlje, na razvoj ekonomije, na unapređenje zdravstvenog sektora i sektora obrazovanja, na pitanja koja život znače.

„Ono što sam čula u skorije vreme, a vezano za izbornu kampanju upravo je suprotno promociji demokractje i demokratskih vrednosti. Ono što je potrebno su demokratske debate, ali zabrinjava upravo i ono što sam čula u javnosti, da su neke političke debate čak bile otkazane, debate protivnika. Pri tom se koristi zastrašivanje, širenje straha. I mislim da to definitivno negativno utiče na demokratske procese u zemlji“, rekla je Kormakova.

U ovaj izborni proces BiH je ušla bez izmene izbornog zakonodavstva, jer uprkos mnogim nastojanjima u koja je bila ukjučena i američka ambasadorka, nisu urodila plodom.

Ona sada kaže da nije jasno na koji će način stranke omogućiti da se ovo pitanje reši na zadovoljstvo svih.

„Dugoročno gledano, oni će morati definitivno da se vrate na ova važna pitanja i da Izborni zakon i izborno zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini usklade, kako sa evropskim standardima, tako i sa odlukama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava. A ono što je najvažnije, da se fokusiramo sada na same izbore 7. oktobra i da oni budu održani, slobodni, transparentni i u skladu sa principima demokratije“, rekla je Kormakova.

Na pitanje koliko bi slučaj razgraničenje Kosova i Srbije, o čemu se sve česće priča u javnosti u poslednje vreme, moglo da utiče na celovitost BiH, Kormak kaže da je politika SAD „više nego jasna“, a to je da ne postoje nikakve paralele između Kosova i Srbije i Republike Srpske.

„Ono što mi podržavamo kada je u pitanju Kosovo jeste definitivno dijalog koji se vodi, za koji smatramo da treba da se vodi dok se ne dođe do rješenja koje će biti plod zajedničkog dogovora obeju strana. Mi svakako pozdravljamo ulogu koju Evropska unija igra u tim razgovorima. Što se tiče naše politike, mi smo dosledni. Naša politika je dosledna kada je u pitanju podržavanje i posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Ovo je jedna država koja se sastoji od dva entiteta. Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, Bosna i Hercegovina se u svojoj strukturi sastoji od dva entiteta i oni, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu nemaju pravo na otcepljenje.

Za političku krizu u BiH je optužila političare, one koji, kako je rekla, žele da zadrže postojeće stanje i da zadrže moć i one dobiti i koristi koje su ostvarili od stanja kakvo jeste.

„Održavanjem takvog stanja sprečavaju i reforme i napredak ove zemlje. Ja mislim da ova zemlja ima ogroman potencijal, i to sam mnogo puta rekla“, podsetila je i dodala da misli da bi uz prava dela i pravi način delovanja BiH u narednih pet mogla da ostvari ogroman napredak.

„Ono što je potrebno ovoj zemlji jesu iskreni i dobri lideri, lideri na koje se zemlja može osloniti i oni koji će je voditi na putu reformi ka boljitku. I ja se zaista nadam da će ovi izbori biti prilika za građane da odbace takvu vrstu retorike i takvu vrstu govora, i da će izabrati one lidere koji će se baviti stvarnim pitanjima i povesti ih napred“, kazala je Kormak

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.