U trendu

Košarac: Sporazum o interkonekciji sa SRB mora biti potpisan, u protivnom. . .

ISTOČNO SARAJEVO – ​Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa poručio je da će, ukoliko Savet ministara BiH u četvrtak ne usvoji predlog za zaključivanje međunarodnog sporazuma sa Srbijom o izgradnji gasne istočne interkonekcije, uslediti recipročne mere i blokada projekata u Federaciji BiH.

„Ukoliko do četvrtka gasna istočna interkonekcija ne bude uvrštena na dnevni red Saveta ministara BiH, moj stav je da sednica uopšte ne treba da bude održana. Smatram da ne treba odlučivati o bilo kojem pitanju dok ne otvorimo prostor za potpisivanje sporazuma koji će omogućiti izgradnju istočne interkonekcije“, poručio je Košarac, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Ukoliko izostane davanje saglasnosti na izgradnju gasne istočne interkonekcije, kao jednog od strateških projekata u Republici Srpskoj, Košarac je upozorio da će to negativno uticati na realizaciju drugih projekata u Federaciji BiH.

Kako je istakao, na blokade iz Federacije BiH biće odgovoreno recipročnom merom.

„Konkretno, ako Savet ministara BiH u četvrtak ne uvrsti i ne usvoji tačku koja se odnosi na izgradnju istočne interkonekcije, kao resorni ministar neću dati saglasnost na projekte koje je Federacija BiH kandidovala za sufinansiranje investicionih projekata, kao i projekata tehničke pomoći u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan“, naveo je Košarac.

On je precizirao da je reč o ukupno devet projekata za Federaciju BiH, od čega je sedam iz oblasti energetike, a dva su iz oblasti životne sredine. „Mi nismo za opstrukciju i sprečavanje razvoja Federacije BiH, ali nećemo dozvoliti da bilo ko blokira strateške projekte u Republici Srpskoj.

Insistiramo na fer i izbalansiranom pristupu kada je u pitanju realizacija projekata i toga moraju biti svesni partneri iz Federacije BiH“, poručio je ministar Košarac.

Kako je istakao, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u saradnji i punoj koordinaciji sa nadležnim ministarstvom iz Republike Srpske pripremilo nacrt predloga za zaključivanje međunarodnog sporazuma sa Srbijom o izgradnji gasne istočne interkonekcije.

„Uradili smo svoj deo posla, pripremili potrebnu dokumentaciju i mišljenja nadležnih institucija, te u skladu sa procedurama, još u prošloj godini uputili nacrt predloga na usvajanje Savetu ministara BiH“, istakao je Košarac.

On je rekao da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dodatno slalo mnoštvo urgencija kako prethodnom, tako i aktuelnom sazivu Saveta ministara BiH kako bi ova tačka bila uvrštena na dnevni red sednice.

„Izgradnja istočne interkonekcije je naš prioritet, jer se radi o projektu koji će za rezultat imati povećanje bezbednosti snabdevanja potrošača prirodnim gasom i obezbediti dugoročnu energetsku stabilnost u Republici Srpskoj. To je projekat koji će doprineti bržem ekonomskom razvoju, poboljšanju standarda i kvaliteta života, kao i zaštiti životne sredine. Potpuno je neshvatljivo, nelogično i nedopustivo da se bilo ko protivi njegovoj realizaciji“, zaključio je Košarac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.