U trendu

Kovačević i Mugoša različito o presudi za državni udar

PODGORICA – Kandidat za funkciju Vrhovnog državnog tužioca (VDT) Aleksandar Kovačević izjavio je da se Tužilaštvo nije dobro pripremilo za predmet „državni udar“, što je na kraju pokazala i presuda Apelacionog suda, dok njegova protivkandidatkinja Suzana Mugoša tvrdi da je presuda Apelacionog suda nezakonita.

„Čak mislim da se sa takvom optužnicom nije moglo ni izaći na sud i da je trebalo da bude vraćena na doradu”, kazao je Kovačević na konsultativnom saslušanju pred Odborom za za politički sistem, upravu i pravosuđe.

Za mišljenje o tom predmetu pitao ga je Jovan Vučurović (DF), navodeći da je taj, kako je naveo, montirani predmet ostao „crna mrlja tužilaštva“.

Odbor održava konsultativno saslušanje kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za izbor Vrhovnog državnog tužioca.

Nakon što je tužilac Dražen Burić povukao kandidaturu, u drugom krugu izbora za vrhovnog državnog tužioca ostala su tri kandidata, ali se u međuvremenu službenik Uprave policije Vladimir Delević povukao.

Kandidati koji ostaju u igri za poziciju VDT-a su sudija Višeg suda Suzana Mugoša i advokat Aleksandar Kovačević.

Kovačević je tokom saslušanja pred Odborom kazao da je tokom karijere, između ostalog, radio kao predavač na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran, a u delu pravne prakse, od 2004. je advokat.

Kandidatkinja za funkciju Vrhovnog državnog tužioca (VDT) Suzana Mugoša kazala je da je odluka Apelacionog suda o ukidanju presude u predmetu “državni udar”, nezakonita i da odstupa od dosadašnje sudske prakse u svakom smislu.

“Apelacioni sud kaže da je prvostepeni sud učinio povredu krivičnog postupka. Ako nađete da presudu treba ukinuti zbog bitne povrede postupka, morate da ukažete u čemu se sastoji bitna povreda postupka i tu je tačka – uputite prvostepeni sud na koji način da ispravi tu presudu. U ovom slučaju …da li preciziranje vremena kiriminalne organizacije jeste povreda postupka ili nije, neka odlučuje neko drugi”, kazala je Mugoša na kontrolnom saslušanju.

Ona je to saopštila odgovarajući na pitanja Predraga Bulatovića (DPS) da li je pročitala rešenje Apelacionog suda kojim je ukinuta presuda koju je donela i kako gleda na činjenicu da je doneta odluka da se obavi ponovno suđenje pred izmenjenim sudskim većem.

Mugoša je rekla da je odluku u predmetu “državni udar” donelo veće troje sudija i da je taj predmet za njih bio krivično-pravni, a ne političko-pravni događaj, kako su ga svi ostali predstavljali.

Istakla je da njom niko nikad nije upravljao otkad je počela da radi taj posao, da je politika ne interesuje i da bi istu odluku donela ko god da je bio optužen.

Ona je kazala da je tokom karijere radila u Osnovnom državnom tužilaštvu, bila zamenica osnovnog državnog tužioca, sudija Osnovnog suda, Višeg suda…

Predrag Bulatović (DF) kazao je da cela Crna Gora Mugošu poznaje kao predsednicu sudskog veća u predmetu “državni udar”, o kome DF ima stav da je proces o događajima koji su se desili na izborni dan 2016. montaža sa ciljem da se spreči poraz DPS-a i produži njihova vladavina.

“To se vidi i sada, kada se nakon lokalnih izbora grčevito pokušava destabilizovati Crna Gora, jer nema specijalnog tužilaštva u rukama DPS-a, nego je ono nezavisno, slobodno”, rekao je Bulatović, prenele su podgoričke Vijesti.

Mugoša je odgovarajući na pitanja Jovana Vučurovića (DF) na koji način je Vesna Medenica uticala na presudu u predmetu “državni udar” i da li je davala instrukcije, kazala da Medenica ni na koji način nije uticala na odluku.

“Medenica je u ovom postupku pomogla time što nam je obezbedila još jednu klimu i štampač, da bi izašla u susret advokatima da dobiju zapisnike odmah nakon pretresa. To je sva podrška Medenice u predmetu “Državni udar”, tvrdi Mugoša.

Rekla je da nije dio nikakve kriminalne grupe, ni političke, ni bilo koje druge, i poručila Vučuroviću da ako ima takve sumnje, to dokaže na sudu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.