U trendu

Kovačević: RS i njena skupština – ustavobranioci

BANJALUKA – Republika Srpska je na sednici Narodne skupštine o vraćanju nadležnosti napravila istorijski i gigantski korak na putu povratka u ustavne okvire onoga što je dobila 1995. godine, ocenio je danas Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

„Republika Srpska je počela povratak BiH u njene ustavne okvire, počela je projekat povratka u Ustav BiH. Republika Srpska i Narodna skupština Republike Srpske su juče dobile i epitet „ustavobranilaca i Republike Srpske i BiH“, rekao je Kovačević za Televiziju Prva.

On je napomenuo da je zakonodavstvu Republike Srpske ostavljeno šest meseci da se bavi svim nadležnostima koje je Srpska voljna da vrati, da će se sve institucije Republike Srpske baviti izradom tih zakonskih rešenja, a da će onog trenutka kako ona budu dolazila u skupštinsku proceduru i budu usvajana, po automatizmu prestajati da važe postojeći i nametnuti zakoni sa nivoa BiH.

Upitan kakve reakcije Zapada očekuje, s obzirom na to da državni sekretar SAD Entoni Blinken nije isključio mogućnost uvođenja sankcija i dovođenja novih trupa u BiH kako bi se „zaustavile secesionističke pretnje srpskih nacionalista“, Kovačević je rekao da ne postoje secesionističke pretnje bilo kakvih nacionalista, nego demokratski izabrani predstavnici građana.

Oni su izabrani demokratski na izborima, zastupaju građane i svojim demokratskim legitimitetom zalažu se za poštovanje Ustava kao najznačajnijeg pravnog akta u bilo kojoj zemlji, za poštovanje ustavnog poretka, za zaštitu ustavnog poretka u skladu sa demokratskim principima, institucijama. Ne vidimo o kakvim secesionistima, ekstremistima, nacionalistima ili bilo čemu mogu da govore, rekao je Kovačević.

Kada je reč o oružanim snagama Republike Srpske, jednoj od nadležnosti na čijem vraćanju Srpska insistira, Kovačević je rekao da je način popunjavanja oružanih snaga BiH za Republiku Srpsku apsolutno neprihvatljiv.

„Mi smo povukli saglasnost koju smo dali nekad pod pritiskom 2005. godine. Svi oni koji govore da je to nešto strašno da Republika Srpska ima svoju vojsku moraju da znaju da je Vojska Republike Srpske u skladu sa Ustavom BiH. Oružane snage BiH osnovane su 2005. godine, a Dejtonski sporazum je potpisan 1995. godine. Dakle, mi smo punih 10 godina imali VRS u miru u okviru dejtonske BiH“, rekao je Kovačević.

On je naglasio da ta vojska nikada nikoga ni na koji način nije ugrožavala i dodao da je politika Republike Srpske od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – demilitarizacija BiH.

„Milorad Dodik je veoma jasno rekao da ni po koju cenu Srpska nikada neće žrtvovati mir, čak ni za Republiku Srpsku. Mi vodimo potpuno demokratski, potpuno civilizacijski, demokratski miran proces vraćanja u ustavne okvire. Apsolutno nikome ne pretimo. Zalažemo se za demilitarizaciju BiH i za to da niko u BiH nema nikakve bezbednosne kapacitete da bilo koga ugrozi“, pojasnio je on, prenosi RTRS.

Kovačević je naglasio da, ukoliko je baš nemoguće pristati na „pacifističku platformu Republike Srpske“ onda je sledeći predlog da se postojeće Oružane snage BiH u nekom novom aranžmanu smanje bar za 50 odsto i da se ostavi taj kapacitet za međunarodne misije kao pomoć civilnim zaštitama.

„Mislimo da je to apsolutno dovoljno, ukoliko je predstavnicima međunarodne zajednice toliko stalo da BiH ima neku svoju vojsku – rekao je Kovačević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.