U trendu

Kovačevski čestitao autokefalnost MPC-OA

RIM – Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski čestitao je danas autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj crkvi-Ohridskoj arhiepiskopija (MPC-OA).

Istakao je da je danas veliki, istorijski dan, kada je, proslavljajući Svetu braću Ćirila i Metodija MPC-OA dobila i autokefalnost.

Kovačevski, koji boravi u poseti Rimu, naveo je da je time Severna Makedonija postala ravnopravne sa drugima i da je to „priznanje njenog nasleđa i duhovne veličine drevne Ohridske Arhiepiskopije i kao autentičnog dela makedonskog identiteta“, prenosi MIA.

„Radujemo se zajedno sa svim pravoslavnim hrišćanima u našoj zemlji istorijskoj vesti kojom MPC-OA stiče autokefalnost. Ova vekovima očekivana vest saopštena je danas na zajednickoj službi sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Svim pravoslavnim hrišćanima čestitam ovaj dan“, poručio je Kovačevski.

Patrijarh srpski Porfirije objavio je danas u Skoplju da je Sveti Sabor Srpske pravoslavne crkve doneo odluku da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost MPC-OA.

Kazao je i da je Sabor stavio u dužnost Sinodu SPC i patrijarhu da zajedno i u saradnji sa arhipeiskopom Stefanom i Sinodom MPC-OA razradi sve tehničko-orgnizacione detalje i da će nakon toga uslediti crkveno proglašenje zvaničnim aktom.

Dodao je da će sve pomesne crkve biti obaveštene i pozvane da i one prihvate status autokefatlnost MPC-OA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar