U trendu

Kovacevski: O. Balkan doprineo razmeni od preko milijardu evra

SKOPLJE – Premijer Severne Makedonije Dimitro Kovačevski istakao je danas da je inicijativa Otvoreni Balkan doprinela boljoj saradnji Srbije i Severne Makeodinje kao i tome da prošle godine trgovinska razmena između dve zemlje bude veća od milijardu evra.

Severna Makedonija je povećala izvoz za 40 odsto u Srbiju, a 25 posto Srbija u Severnu Makedoniju, rekao je Kovačevski na zajedničkoj konferenicji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

On je ukazao i da inicijativa Otvoreni Balkan, koja se zasniva na četiri evropske slobode – ljudi, kapitala, roba i usluga nije zamena za članstvo u EU, već korak napred ka članstvu.

Kovačevski je izrazio zadovoljstvo zbog danasnjeg razgovora sa Brnabić i njenog učešća na samitu u Skoplju i preneo da se posebno razgovaralo o prednostima koje nosi inicijativa Otvoreni Balkan.

On je najavio da uskoro sledi treća međuvladina sednica kada se bude formirala nova Vlada Srbije.

Najavio je i samit na Ohridu koji će okupiti lidere inicijative i gde će se razgovarati o implementaciji memoranduma i smanjenju netarifinih barijera kao i uvođenju jedinstvenog identifikacionog broja za građane tri zemlje, koji će doprineti laksem zaposljavanju.

Severnomakedonski premijer je rekao i da je u razgvoru sa Brnabić potvrđen visok nivo bilateralnih odnosa u svim oblastima, ne samo u politici i ekonomiji, već i u transportu, unutrašnjim poslovima, poljoprivredi…

On je preneo i da je samit u Skoplju objedinio biznis zajednicu, politiku, predstavnike NVO, akademsku zajednicu, kao i predstavnike dijaspore.

Na panelu je bilo reči o tome kako da se poboljša put ka sto boljem ekonomskom napretku i kako prevazići barijere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.