U trendu

Kovačevski: SM rešila sva otvorena pitanja sa susedima

OHRID – Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da je ta zemlja u poslednjih pet godina dokazala da može da reši sva unutrašnja pitanja, kao i otvorena pitanja sa susedima.

Kovačevski je u Ohridu, na konferenciji Otvoreni Balkan, rekao da je Severna Makedonija rešila sva otvorena unutrašnja pitanja i međunacionlane odnose koji su, kako je rekao, bili ranjivi u prošlosti i da je donela Zakon o upotrebi jezika i uspostavila niz institucija zaduženih za prava manjina.

On je kazao da Prespanski sporazum predstavlja fundament međunarodne politike i da je zahvaljujući rešavanju problema sa Grčkom Severna Makedonija postala članica NATO-a, kao i da je na korak od otpočinjanja pregovora sa EU.

Naveo je da Severna Makedonija nema nijedno otvoreno pitanje sa Srbijom, ali ni sa Albanijom i Kosovom , a da sa Grčkom ima izvanrednu ekonomsku saradnju.

„U poslednjih pet meseci razgovarali smo i tražili rešenja sa Bugarskom u cilju ukidanja veta na otvaranje pregovora sa EU i postizanja dogovora koji će se bazirati na evropskim vrednostima“, rekao je Kovačevski i dodao da je Severna Makedonija unutrašnje i međunarodne odnosi uspostavila na najvišem evropskom nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.