U trendu

Kraljica Elizabeta 1972. posetila Jugoslaviju

LONDON – Britanska kraljica Elizabeta II boravila je u višednevnoj zvaničnoj poseti bivšoj Jugoslaviji u oktobru 1972.godine.

Elizabeta, koja je juče preminula u zamku Balmoral u Škotskoj, u posetu Jugoslaviji je došla na poziv predsednika Josipa Broza Tita, a sa njom su doputovali, suprug princ Filip i ćerka princeza Ana.

Tito i njegova supruga Jovanka dočekali su kraljevsku delegaciju na aerodromu.

Kraljica je najpre dva dana boravila u Beogradu, gde je prvog dana posete 17. oktobra zasadila drvo u Parku mira i prijateljstva, a za kraljevski par je bio organizovan obilazak Avale i spomenika Neznanom junaku.

U okviru zvanične posete kraljica Elizabeta je Plavim vozom otputovala u Titograd, a zatim u Dubrovnik.

Četvrtog dana posete, 20. oktobra je posetila Zagreb i ostrvo Brione.

Tokom posete Jugoslaviji, 19. oktobra kraljica Elizabeta II i njen suprug Filip su odlikovani Ordenom jugoslovenske velike zvezde.

Još jedan član kraljevske porodice boravio je u poseti SFRJ, 6 godina posle Elizabete i Filipa, u Jugoslaviju je 1978. došao i princ Čarls i to je bila njegova prva poseta našoj zemlji.

Novi britanski kralj Čarls, tada kao princ od Velsa i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola boravili su u dvodnevnoj poseti Srbiji i 2016.

Princa Čarlsa i njegovu suprugu na Aerodromu Nikola Tesla dočekao je tada premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Čarls i Kamila sastali su se sa najvišim državnim i crkvenim zvaničnicima Srbije, obišli kulturno-istorijske znamenitosti, razgovarali sa verskim liderima u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.