U trendu

Kraljica Elizabeta otvorila sednicu škotskog parlamenta

LONDON – Britanska kraljcica Elizabeta Druga otvorila je danas šesto zasedanje škotskog parlamenta i osvrnula se na „duboku i postojanu naklonost“ koju su ona i njen pokojni suprug, princ Filip, imali prema Škotskoj.

Kraljica je ceremoniji prisustvovala sa svojim sinom, princom Čarlsom i njegovom suprugom Kamilom, koji su u Škotskoj poznati kao vojvoda i vojvotkinja od Rotseja, piše AP.

„Ranije sam govorila o svojoj dubokoj i postojanoj naklonosti ovoj divnoj zemlji i o mnogim srećnim uspomenama koje smo princ Filip i ja imali ovde“, rekla je kraljica poslanicima.

Ovo je kraljičino prvo otvaranje sednice škotskog parlamenta bez princa Filipa.

„Početak nove sesije je vreme za obnovu i sveže razmišljanje, pružajući priliku da pogledamo u budućnost i naše buduće generacije“, rekla je kraljica.

Ta mogućnost je posebno sazrela ove godine, rekla je ona, s tim što će godišnji samit Ujedinjenih nacija o klimi biti održan između 31. oktobra i 12. novembra u Glazgovu (COP26).

„Oči sveta biće uprte u Ujedinjeno Kraljevstvo i Škotsku posebno, dok se lideri okupljaju kako bi se suočili sa izazovima klimatskih promena“, rekla je kraljica Elizabeta.

Škotska premijerka Nikola Sterdžon, prenela je kraljici „duboko saučešće i zajedničku tugu“ zbog Filipove smrti i zahvalila joj što je bio „dostojan prijatelj“ škotskog parlamenta od njegovog osnivanja 1999. godine.

„Dok se borimo kroz oluju globalne pandemije, nadu i žudnju za promenama možda više oseća narod nego ikada u našoj novijoj istoriji“, rekla je škotska premijerka.

Iako Škotska nacionalna stranka Nikole Sterdžon želi nezavisnost od Velike Britanije, njena politika je da monarhiju treba zadržati, iako mnogi članovi stranke kažu da bi više voleli izabranog šefa države, piše AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar