U trendu

Kremlj: Bajdenove opaske o Putinu neće biti na agendi samita

MOSKVA – Ključna pitanja o kojima bi trebalo da se razgovara na samitu ruskog i američkog lidera su strateška stabilnost i bilateralni odnosi, a neće se diskutovati o opaskama američkog predsednika DŽoa Bajdena na račun ruskog predsednika Vladimira Putina, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Znate, ovaj incident nije presudan. Ovde se radi o strateškoj stabilnosti, što se tiče čitavog sveta. I o našim bilateralnim odnosima. To su ključna pitanja koja su na dnevnom redu“, izjavio je Peskov u odogovoru na pitanje da li je ruski predsednik spreman da zaboravi Bajdenove opaske.

Vezano za izglede održavanje samita, Peskov je rekao: „Čim budemo imali šta da vam kažemo o tom pitanju, mi ćemo to definitivno uraditi“.
Rusko-američki odnosi pokvarili su se nakon Bajdenovog intervjua za „ABC Njuz“ kada je rekao da će Moskva morati da „plati cenu“ za svoje navodno mešanje u američke izbore i kada je na pitanje da li misli da je Putin ubica odgovorio: „Da, mislim.“
Nakon ovog intervjua, Putin i Bajden su 13. aprila imali svoj drugi telefonski razgovor otkako je američki lider preuzeo dužnost.

Pres služba Bele kuće je saopštila da je Bajden predložio održavanje rusko-američkog samita u nekoj trećoj zemlji u roku od narednih nekoliko meseci.

Nakon toga, Bajden je pojasnio da je predložio sastanak sa ruskim kolegom na leto u Evropi.

Američki lider boraviće u Evropi sredinom juna kako bi učestvovao na samitima G7 i NATO-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.