U trendu

Kremlj ne planira oružani napad na Ukrajinu

MOSKVA – Kremlj je danas odbacio nova upozorenja da Moskva navodno razmišlja da izvrši oružani vojni napad na Ukrajinu istakavši da je Rusija uznemirena, jer se Ukrajina snabdeva velikim količinama oružja i jača sopstvene vojne potencijale.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je za Militari Tajms da Rusija ima više od 92.000 vojnika raspoređenih duž granice s Ukrajinom i da se sprema da izvrši napad do kraja januara ili početkom februara, prenosi Rojters.

Budanov je ocenio da bi takav napad verovatno podrazumevao vazdušne, artiljerijske i napade oklopnih jedinica praćene vazdušnim desantima na istoku i amfibijskim upadima preko Odese i Mariupolja.

On je rekao da će za navodnu invaziju na Ukrajinu biti korišćena i teritorija Belorusije, preneo je portal Sputnjik.

Ranije je TV kanal Si-Bi-Es Njuz objavio da su američki obaveštajci upozorili evropske saveznike na mogućnost ruskog napada na Ukrajinu.

„Invazija zavisi od vremenskih uslova, ali bi mpogla da se dogodi u roku od nekoliko nedelja, ukoliko ne dođe do zapadne intervencije“, navodi se u izveštaju SI-Bi-Es Njuz koja se poziva na američke zvaničnike.

Američki list Njujork tajms objavio je juče da su predstavnici američkih obaveštajnih službi upozorili saveznike SAD da je ostalo malo vremena da se stane na put eventualnoj ofanzivi Rusije na Ukrajinu.

Prethodno je komandant jedinica za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine Grigorij Galan rekao da je potrebno da u Ukrajini svaka oblast bude spremna za „rusku invaziju“.

U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je danas da Rusija smatra da Zapad kroz medijskuu kampanju želi da prikaže Moskvu kao pretnju političkom rešenju ukrajinske krize.

„Mi posmatramo tu namensku medijsku kampanju (Zapada). Mi posmatramo kako se novinska korporacija Blumberg koristi kao kanal za širenje lažnih vesti i kako su i drugi američki mediji uključeni u taj proces. Mi vidimo eskalaciju tenzija i nove pokušaje da se Rusija prikaže kao zemlja koja ugrožava mirovni proces“, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar