U trendu

Kremlj: Rupa u svemirskoj letelici? Pitajte Rogozina, sve u redu

MOSKVA – Situacija sa manjim padom pritiska na Međunarodnoj svemirskoj stanici je pod kontrolom, izjavio je danas portprol Kremlja Dmitrij Peskov.

„To je pitanje za šefa Roskosmosa Dmitrija Rogozna. Tamo je sve pod kontrolom“, rekao je Peskov.

Specijalni istraživački panel, koji je formirao Roskosmos pod upravom svog prvog zamenika Nikolaja Sevastjanova još uvek ne zna šta je izazvalo oštećenje na Sojuzu, rekao je neimenovani izvor iz svemirske industrije TAS S ranije danas.

Direktor ruske svemirske agencije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin razgovarao je prošle nedelje sa američkim kolegom, administratorom NASA Džimom Brajdenstinom, u vezi sa misterioznom malom rupom koja je izazvala manji pad pritiska na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MŠ), preneo je AP.

Navodi se da je „Roskosmos“ saopštio da je Rogozin informisao Brajdenstina o toku ruske istrage o rupi koje je primećena prošlog meseca dok je svemirska letelica „Sojuz“ pristajala na MS S. Posada koju je činilo troje Amerikanaca, dvoje Rusa i nemački kosmonaut brzo je locirala i zatvorila rupu.

U saopštenju „Roskosmosa“ navedeno je da su se Rogozin i Brajdenstin dogovorili da se uzdrže od bilo kakvih preliminarnih izjava o ovoj temi do okončanja zvanične istrage.

AP je podsetio da je Rogozin prethodno izjavljivao da je moguće da je rupa izbušena tokom proizvodnog procesa ili u orbiti, što je po navodima američke agencije izazvalo zapanjenost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar