U trendu

Kremlj se nada da Bajdenova poseta Rijadu nece biti antirusk

MOSKVA – Moskva se nada da poseta američkog predsednika Džozefa Bajdena Saudijskoj Arabiji neće biti iskorišćena da se preduzmu antiruski koraci, kao što je pokušaj ubeđivanja Rijada da poveća proizvodnju nafte usled skoka cena, navodi se u saopštenju Kremlja.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je u ponedeljak da će Bajden ove nedelje, kada se bude sastao sa liderima zemalja Persijskog zaliva u Saudijskoj Arabiji, zatražiti od njih da povećaju proizvodnju nafte kako bi se snizile cene benzina, prenosi Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je takođe izjavio da Rusija, drugi najveći svetski izvoznik nafte posle Saudijske Arabije i najveći svetski izvoznik prirodnog gasa, visoko ceni saradnju sa Saudijskom Arabijom u okviru grupe vodećih svetskih proizvođača nafte OPEK+, navodi britanska agencija.

„Mi poštujemo sporazume koji su postignuti u okviru OPEK+ i visoko cenimo posao koji obavljamo sa našim partnerima, uključujući i vodeće, kao što je Saudijska Arabija. Veoma cenimo naše odnose i našu interakciju sa Rijadom i svakako se nadamo da izgradnja i razvoj odnosa između Rijada i drugih svetskih prestonica ni na koji način neće biti usmerena protiv nas“, istakao je Peskov, prenosi Rojters.

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je u petak Zapad da nastavak sankcija njegovoj zemlji zbog sukoba u Ukrajini može izazvati katastrofalan rast cena energenata za potrošače širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar