U trendu

Kriminalne mreže na ZB kljucne za trziste droge u EU

LISABON – Kriminalne mreže na zapadnom Balkanu postale su ključne i na regionalnom i na tržištu droge Evropske unije, navodi se u danas objavljenom izveštaju Agencije za narkotike EU (EMCĐA).

U izveštaju se predočava da je strateški i geografski položaj zemalja poput Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i tzv. Kosova, u korelaciji sa velikom potražnjom za narkoticima, posebno u Evropskoj uniji i u Turskoj, ubrzao delovanje kriminalnih grupa, prenosi Rojters.

„Neke zemlje EU se nalaze na rutama trgovaca ljudima koje prolaze kroz zapadni Balkan pre ponovnog ulaska u EU. To znači da tokovi trgovine ljudima mogu biti složeni“, navodi se u izveštaju agencije koji je deo opsežnije regionalne studije sprovedene između 2019. i 2022. godine.

EMCĐA je ukazuje na operativno prisustvo grupa sa zapadnog Balkana u Belgiji i Holandiji, gde su luke Antverpen i Roterdam važne za uvoz i distribuciju droge u EU.

Nemačka, Italija, Španija, Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo takođe su važne destinacije za te grupe kada je reč o tržištu kokaina, heroina i kanabisa u Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.