U trendu

Krišto (HDZ BiH) imenovana za predsedavajuću Saveta ministara

SARAJEVO 22. decembra (Tanjug) – Bojana Krišto iz HDZ BiH imenovana je danas u Predsedništvu BiH na poziciju predsedavajuće Saveta ministara, od dva člana Predsedništva, srpskog i predsedavajuće.

Za imenovanje Krišto glasali su srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željke Cvijanoviće i bošnjački član Denis Bećirović, dok je hrvatski član, izabran glasovima Bošnjaka u to najviše državno telo, Željko Komšić, bio protiv.

„Novi Savet ministara mora biti važan pokretač brojnih procesa u kontekstu ubrzanja evropskog puta BiH“, poručila je Krišto nakon imenovanja.

Sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH nakon oktobarskih opštih izbora potpisali su 15. decembra lider SNSD-a Milorad Dodik, predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović i lider SDP-a Nermin Nikšić u ime stranaka „Osmorke“.

Krišto je, inače, uoči današnje sednice Predsedništva izjavila da je što pre potrebno formirati vlast na svim niovima.

„Duboko verujem da uz uvažavanje i poštovanje različitosti i prava svakog od konstitutivnih naroda možemo stvoriti funkcionalnu i održivu zajedničku domovinu Bosnu i Hercegovinu“, istakla je Krišto u izjavi za Fenu.

Govoreći o prvim koracima na novoj dužnosti koju bi trebala preuzeti, Krišto je rekla da Savet ministara mora biti važan pokretač brojnih procesa u kontekstu ubrzanja evroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.

„Kroz čvrsto definisane spoljnopolitičkih ciljeva, dosledno političko delovanje i saradnju s međunarodnim zvaničnicima, dimplomatama i organizacijama, politički predstavnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH u proteklom razdoblju preduzeli konkretne korake ka članstvu u EU i NATO-u. Zalažu se za aktivno delovanje u integracijskim procesima, napredak BiH, kao i ispunjenje svih zadanih uslova postavljenih pred BiH“, kazala je, između ostalog, Krišto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar