Kritičaru Trampa slao poruku koja izaziva napad epilepsije

Muškarac iz Merilenda (29) uhapšen je jer je novinaru, poznatom kritičaru predsednika Donalda Trampa, slao internet poruke koje izazivaju napade epilepsije.

Uhapšeni muškarac je putem Tvitera slao animirane poruke koje su žrtvi poručivale „zaslužuješ napad zbog svojih objava“, prenosi „Vašington post“.

Žrtva napada je Kurt Ajkevold, novinar časopisa „Njuzvik“, poznat po tome što kritikuje predsednika Trampa.

Ministarstvo pravde saopštilo je da je novinar nakon gledanja blještave animnirane poruke, odmah dobio napad epilepsije.

List navodi da je on nekoliko puta na taj način napadan, a da su oni počeli nakon Ajkenvoldovih članaka o Trampovom sukobu interesa.

Prvi napad desio se u oktobru, kada je sa jednog Tviter naloga primio video sa blještavim svetlima koja izazivaju napade epilepsije.

Prema Ajkenvoldovim rečima, poruka koju je primio prikazuje Pepe žabu kako leti uz jaka svetla i svetleće krugove i dodao da je slika napravljena tako da izazove epileptični napad.

Međutim, tada se spasao tako što je bacio mobilni telefon na pod i pisao o incidentu, i istakao da očekuje nove napade.

Drugi napad desio se u decembru kada je dobio sličnu poruku i doživeo još jedan napad.

U međuvremenu, neko je na internetu objavio njegovu lažnu umrlicu na kojoj je pisao datum – 16. decembar.

Ministarstvo pravde je saopštilo da je pronašlo ICloud nalog sa fotografijom žrtve koju je neko promenio da izgleda kao umrlica.

Kako list navodi, to bi mogao da bude jedan od prvih napada u kojima dolazi do fizičkih povreda usled primanja sajber poruka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.