U trendu

Kritike Vlade zbog finansiranja libijske obalske straže

RIM – Odluka italijnaskog parlamenta da odobri nastavak finansiranja libijske obalne straže i kampova za migrante, koji se u dokumentu UN ocenjuju kao “mesta nečuvenih strahota”, naišao je kod dela italijanske javnosti, ali i međunarodnih organizacoija, na najoštrije osude.

Vest je među najvažnijim u brojnim medijima, a na društvenim mrežama su brojna negodovanja i sarkastični komenatari na račun odluke vlasti koje finansiraju libijske službe, uključujući i oblasku stražu da bi smanjili dolazak migranata u Italiju, koji su po najnovijem izveštajima Amnesti internešenal o stanju i libijskim sabirnim centrima izloženi najgoroj surovosti. – „sistematskom silovanju žena, dece i muškaraca i poptunom nedostatku poštovanja ljudskih prava“..

Ova, kao i druge međunarodne i nevladninih organizacija i italijanska javnost kritikovale su odluku Italije da poveća finansiranje onoga što se zvanično tumači kao „politika odvračnaja afričkih migranata“.

Tako bivši član parlamenta i lider stranke “Ekološka levica” Niki Vendola piše u komentaru za list “Hafington post” da su parlamentarci glasali “povezanih očiju i da je Parlamnet juče bio slika politike nesposobne za nadu”.

Kritike dolaze i od najstarije kulturno-socijalne asocijacije Italije, ARCI koja u saopštenju optužuje libijsku obalnu stražu za koju je dokumentovano da puca na brodolomnike i ostečuje namerno čamce sa migrantima, za šta, prema tvrdnji ARCI-ja odgovornost snosi i Italija jer “finansira prljavi posao koji je poveren Libiji, da bude šerif u sabirnim centrima i ekzekutor na moru”.

Prema izveštaju Međunarodne organizacije za migracije (IOM) broj migranata koje koji se utope u Mediterankom moru je, u prvih šest meseci ove godine, više nego udvostručen, u odnosu na isto vreme prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.