U trendu

Krivokapic: Izbori jedini demokratski i castan izlaz iz krize

PODGORICA – Jedino demokratsko i časno rešenje aktuelne političke krize je raspisivanje izbora, poručio je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić tokom razgovora u četvrtak sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Prvog dana posete Grčkoj, gde boravi povodom učešća na Ekonomskom forumu u Delfima, na marginama skupa, Krivokapić se sastao sa Eskobarom, prenosi RTCG.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku je razmotrena aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu i konstatovana mogućnost prelivanja ukrajinske krize na ovaj region.

Govoreći o unutrašnjoj političkoj situaciji premijer Krivokapić je naglasio da je ona neodrživa i izrazio sumnju u mogućnost formiranja manjinske Vlade, jer bi je činili ideološki različite partije.

Formiranje takve Vlade, kako je kazao, bilo bi kršenje narodne volje jasno izražene na proteklim izborima i uvelo bi Crnu Goru u nemire.

„Zbog tog neprirodnog sporazuma, svi etički principi su slomljeni, a kad nema principa, onda je sve dozvoljeno“, naveo je Krivokapić.

Rezultat obaranja ekspertske Vlade, rekao je premijer, je politička i institucionalna kriza, dodajući da trenutak pada Vlade nije slučajan već se desio nakon usvajanja Budžeta, programa „Evropa sad“ i, najvažnije, nakon prve samostalne zaplene kokaina.

Govoreći o ukrajinskoj krizi, premijer je kazao da su izbori u Beranama jasno pokazali da se i ta tragedija koristi za jačanje pozicija, kako je naveo, korumpiranih i profitersko nacionalističkih snaga.

„Osim toga ponovo je na sceni bio tri decenije uobičajeni manir političke scene, a to je najverovatnija kupovina glasova u Ulcinju“, saopštio je Krivokapić.

Premijer je naglasio da je jedino demokratsko i časno rešenje aktuelne krize raspisivanje izbora, ukazujući na mlade snage za koje se nada da će ulaskom u politiku vratiti etiku u politiku.

„Kao ekspertski ministri, oni su pokazali da imaju znanje i žar da menjaju stvari, a do pravih promena dolazi se na prvom mestu kroz ekonomske reforme koje podižu standard građana. Jedino tako moguće je nadvladati političare koje se vezuju za „90- te godine 20. veka“, rekao je Krivokapić.

Kako je saopšteno iz Vlade, Eskobar je snažno podržao napore koje Vlada Crne Gore ulaže u borbu protiv korupcije, dodajući da je Crna Gora bitan partner NATO.

S tim u vezi, on je naglasio da je bitno što Crna Gora podržava ukrajinski narod i da veruje da će odluka o punim sankcijama protiv Rusije biti uskoro donesena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar