U trendu

Krivokapić: Krajnje vreme da se Evropa oduži regionu

PODGORICA – Vlada Crne Gore ima samo jedan cilj – da obezbedi bolju budućnost svih građana Crne Gore i doprinese afirmaciji regiona, izjavio je danas posle posete BiH premijer Zdravko Krivokapić.

Upitan da prokomentariše izjavu člana Predsedništva BiH Željka Komšića da smenom vlasti u Crnoj Gori nije došlo do promene odnosa između dve države, te da li to smatra pobedom, Krivokapić je kazao:

„Smatram da je to prirodni iskorak, jer smena vlasti je prirodna svugde, jedino se u Crnoj Gori ne doživljava kao prirodan karakter. Ono što se desilo nije nikakvo čudo, videli ste da ova vlada želi dobrosusedske odnose, da to negujemo i unapređujemo“.

Dodao je da su verovatno ti neki stavovi koji su na početku provejavali bili projektovani i spinovani kako bi se pokazalo da ova vlada ima ko zna kakve ambicije.

„Ova vlada ima samo jedan cilj, a to je da obezbedi bolju budućnost svih građana Crne Gore, a samim tim i doprinese i afirmaciji regiona, koji je nekako, sticajem okolnosti, istorijskih, kulturnih i drugih predrasuda koje imamo, ostao u zapećku Evrope“, rekao je Krivokapić.

Smatra da je krajnje vreme da mu se, kako kaže, „Evropa na najbolji način oduži, okrene i podstakne da napokon budemo ono što jesmo“.

Tokom posete BiH je, kaže, zaključeno da postoje brojni projekti koji se mogu zajednički realizovati, a da su tri „apsolutno dogovorena“.

„Ključni se tiče puta Foča-Plužine i dogovorili smo se da ćemo vrlo brzo napraviti celoviti projekat i konkurisati kod Investicionog fonda za Zapadni Balkan kako bi projekat počeo sa realizacijom već početkom naredne godine“, rekao je.

Drugi značajan projekat je, prema njegovim rečima, Jadransko-jonska magistrala, koja već duži vremenski period predstavlja interesovanje svih država regiona.

„Nadam se da će petlja koja je napravljena u BiH poslužiti kao mera da bude iskorišćena i da to bude naš drugi zajednički projekat koji će doprineti boljem povezivanju regiona“, naveo je i dodao da je komuikacija osnov svega, a posebno ako imate dobru saobraćajnu infrastrukturu.

„Imamo brojne projekte koji su zajednički, koji bi mogli biti ujedinjeni klaster za realizaciju brojnih izvoznih ambicija i potencijala koje imamo. Mi smo svi mali, a velika tržišta traže i veliku količinu. Ako budemo znali da se organizujemo i ujedinimo, onda će naš rezultat biti veći,“ naveo je Krivokapić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.