U trendu

Krivokapić: Odlučio sam da zaštitim državu iako sam vernik

PODGORICA – Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je danas da su dve tačke sporne u Nacrtu Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom jer, kako kaže, nisu u skladu sa zakonima Crne Gore, a da je, pošto je to uočeno, njegova obaveza da štiti državu bez obzira što je vernik.

On je za TV Vijesti rekao da je uputio srpskom patrijarhu Porfiriju pismo u kojem je izneo stav Crne Gore u vezi sa Temeljnim ugovorom.

„Da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan deo preambule“, rekao je Krivokapić.

Na pitanje koji su članovi sporni Krivokapić je kazao: „Jedan se odnosio na verske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o verskim praznicima u Crnoj Gori“.

„To je podrazumevalo da imamo veći broj verskih praznika nego što je pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebala da se slave u Crnoj Gori. Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški. I član 7, deo koji se tiče tog jednog dela neusklađenosti, a tiče se imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nisu katastarski upisani“, precizirao je Krivokapić.

Na konstataciju da je neprirodno da se Temeljni ugovor bavi imovinskim pitanjima, Krivokapić je kazao da je zbog toga prirodno da se preispituje.

„Mi smo to uočili i naravno pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira što sam ja vernik, odlučio sam da zaštitim državu“, rekao je Krivokapić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.