U trendu

Krivokapić sa Lajčakom i Kurtijem na Simi simpozijumu

PODGORICA – Crnogorski ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić učestvuje na 24. Međunarodnom Simi simpozijumu u Grčkoj, gde je imao odvojene bilateralne susrete sa specijalnim izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Krivokapić i Lajčak su razgovarali o konzistentnosti Evropske unije (EU) kada je u pitanju proces proširenja.

„Na sastanku je ocenjeno da će države članice ostati neumoljive u svom insistiranju na ispunjenju konkretnih zadataka iz oblasti 23 i 24, kao i da otvaranje istorijskih pitanja, koja dovode do polarizacije u društvu, ne treba da bude deo naše evropske agende“, navodi se u saopštenju, prenela je Mina.

Posebno je, kako se navodi, indikativno kada se ta pitanja otvaraju u uslovima ruske agresije i bujanja velikodržavnih projekata u regionu.

Krivokapić je govorio o važnosti da crnogorsko liderstvo pokaže zrelost prilikom odabira saveznika.

„Jer EU nema alternativu, niti naši građani priželjkuju drugačiju budućnost od toga da budu punopravni građani Unije“, istakao je Krivokapić.

Na sastanku sa Kurtijem razgovarano je o bilateralnim odnosima između Crne Gore i tzv. Kosova kroz prizmu nove regionalne gravitacije.

„Sagovornici su bili saglasni da revizionistička istorija i nametanje supremacija većeg nije deo zajedničkog evropskog puta, kao i da je neophodna nova zrelost EU da meritokratijom i istrajavanjem na principu regate u trci u kojoj Crna Gora vodi, prekine ovakve trendove na Zapadnom Balkanu“, navodi se u saopštenju MVP-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.