U trendu

Kriza u Mjanmaru sve dublja, policija zauzela bolnice, sindikati pozvali na štrajk

Mjanmar je danas utonuo u još dublju krizu pošto je policija zauzela bolnice i univerzitete i uhapsila stotine demonstranata protiv vojne vlasti, dok je koalicija sindikata zakazala štrajk.

Tenzije su sve veće u glavnom gradu Jangonu, gde se druge noći zaredom na ulicama čuju pucnji iz teškog naoružanja, i to u vreme policijskog časa koji je počeo u 20.00 po lokalnom vremenu.

Na snimcima postavljenim na društvenim mrežama mogu se čuti i zvukovi šok-bombi.

Nije bilo moguće utvrditi tačnu svrhu korišćenja teškog naoružanja od bezbednosnih snaga nakon što su se demonstranti povukli sa ulica, ali deluje da je to deo strategije zastrašivanja svakoga ko bi mogao da pomisli da se suprotstavi vlastima.

Snimljeni su i brojni incidenti teškog prebijanja demonstranata prilikom hapšenja, koje je verovatno deo iste strategije.

Neki pucnji su se čuli u blizini bolnica, dok stanovnici, prema navodima medija, pokušavaju da spreče ulazak policije i vojske u te ustanove.

Na meti bezbednosnih snaga često je bilo medicinsko osoblje, kao i zdravstveni objekti i vozila hitne pomoći.

Pokret za gradjansku neposlušnost, koji je formalni koordinator protesta, osnovali su zdravstveni radnici.

Zauzimanje bolnica omogućilo bi vlastima da lako hapse ranjene ljude.

U mnogim gradovima i mestima Mjanmara masovni protesti traju danima, a bezbednosne snage odgovaraju sve češćom upotrebom smrtonosne sile i masovnim hapšenjima.

Na demonstracijama 28. februara ubijeno je najmanje 18 demonstranata, a 3. marta 38, navodi Kancelarija UN za ljudska prava.

Uhapšeno je više od 1.500 ljudi.

Policija je danas protiv demonstranata širom zemlje, uključujući najveće gradove Jangon i Mandalaj, koristila suzavac, gumene metke i šok-bombe.

Sindikati Mjanmara su uputili zajednički poziv da sutra počne generalni štrajk širom zemlje, sa ciljem „potpunog zatvaranja ekonomije“ zemlje.

Oni su pozvali na nastavak štrajka dok gradjanima „ne bude vraćena demokratija“.

Pre nekoliko nedelja, protestnom pokretu su se pridružili radnici iz nekoliko industrija, a najviše iz državne železnice i bankarskog sektora.

Ranije danas, policija je u Baganu, nekadašnjem glavnom gradu, pucala na demonstrante i ranila nekoliko njih.

Bagan je na spisku svetske baštine Uneska zbog više od 2.000 pagoda ili njihovih ostataka. Pagode potiču iz perioda izmedju devetog i 13. veka.

Protesti u Mjanmaru sa zahtevom za obnovom demokratije traju otkako je vojska izvela puč i preuzela vlast 1. februara.

Demonstranti traže povratak na vlast uhapšene premijerke Aung San Su Ći, dobitnice Nobelove nagrade za mir.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.