Krozeto: Trazicemo od parlamenta zakon o snabdevanju UKR

RIM – Italijanska vlada tražiće od parlamenta da odobri novi zakon o vojnom i civilnom snabdevanju Ukrajine tokom 2023. godine, izjavio je danas ministar odbrane Gvido Krozeto.

Vlada može svaki put da pošalje pomoć Ukrajini bez traženja ovlašćenja parlamenta na osnovu uredbe koja ističe krajem godine, preneo je Rojters.

„Ministarstvo odbrane će uskoro predložiti da se ista mera obnovi, produžavajući je na celu 2023. godinu“, rekao je Krozeto u intervjuu za italijanski list Il Foljo.

Kako je dodao, Italija će nastaviti da isporučuje oružje, kao što je to činila i ranije, „u vremenima i načinima o kojima će se dogovoriti sa njihovim atlantskim saveznicima i sa Kijevom“.

Ranije ovog meseca, zvaničnik vladajuće koalicije rekao je za Rojters da Italija priprema novi paket naoružanja za Ukrajinu, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane koje je Kijev posebno tražio.

Krozeto je, takođe, rekao za Il Foljo da će predložiti da se iz kalkulacija deficita EU izuzmu izdaci za „investicije u odbranu“ u okviru Pakta za stabilnost i rast bloka.

„Neke zemlje, neću vam reći koje, su zapravo veoma za“, rekao je Krozeto, misleći na preliminarne kontakte koje je imao sa kolegama iz EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.