U trendu

Krstičević: Vojsku HR kompletno opremaju domaće firme

ZAGREB – Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević potpisao je danas ugovor na 453 miliona kuna sa firmama koje proizvode vojnu opremu i pružaju usluge, a što je za oko 140 miliona kuna više u odnosu na prošlu godinu.

Krstičević je nakon potpisivanja ugovora rekao da su hrvatski vojnici potpuno opremljeni naoružanjem i opremom hrvatskih proizvođača, a da njihovo učestvovanje u međunarodnim misijama i operacijama služi kao izvrsna referenca za hrvatske firme na svetskim tržištima.

„Ovi ugovori predstavljaju značajan doprinos hrvatskoj privredi i pokazuju da MORH nije samo potrošač nego i generator razvoja i promotor hrvatskih proizvoda“, rekao je Krstičević.

Time se, dodao je, domaćim proizvođačima pruža bezbednost i pomaže u planiranju godišnje proizvodnje.

Ministar obrane je rekao i da se proizvodi hrvatske vojne industrije ne kupuju „zato što su naši“ već zbog njihove konkurentnosti i kvaliteta.

Ponosni su, kazao je, na proizvodnju obalskih patrolnih brodova u Brodosplitu, gde će ove godine početi njihova serijska proizvodnja, dok se u kompaniji “Đuro Đaković” završava generalna revizija tenkova M-84.

„Potencijal te kompanije vidimo u daljoj modernizaciji tenkova, ali i u nadolazećem projektu opremanja Hrvatske vojske impresivnim borbenim vozilima Bradley“, rekao je ministar.

Rekao je i da sve hrvatske firme imaju podršku Ministarstva odbrane, pogotovo kada je reč o inovacijama i ulaganju u nove tehnologije.

„Hrvatska vojska i odbrambena industrija usko su vezane i međusobno zavisne. Nema snažne Hrvatske vojske bez snažne domaće industrije, to uvek mora biti naš zajednički cilj“, rekao je Krstičević, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.