U trendu

Kubanskom disidentu ukinuto pravo na kućni pritvor

HAVANA – Vlasti u Havani ukinule su kućni pritvor za vodećeg kubanskog disidenta Hosea Daniela Ferera i naredile da preostale četiri godine odsluži u zatvoru, što je izazvalo kritike da je ova odluka politički motivisana.

Ferer, vođa Patriotske unije Kube (UNPACU), jedne od najvećih i najaktivnijih opozicionih organizacija u zemlji, uhapšen je u oktobru 2019. pod optužbom za otmicu i napad na muškarca.

On je negirao optužbe, ali je osuđen u februaru 2020, na kaznu zatvora od četiri i po godine, koja je preinačena u kućni pritvor dva meseca kasnije, pod međunarodnim pritiskom, navodi Rojters.

U to vreme, Kuba je nazvala Ferera kontrarevolucionarom koga finansiraju SAD, ali je saopšteno da nije uhapšen zbog svojih političkih stavova.

Ferer je ranije saopštio da se neće pridržavati jednog od uslova kućnog pritvora, da se uzdrži od političkog aktivizma, a uhapšen je 11. jula dok je pokušavao da se pridruži protestu u svom gradu Santijago de Kubi, kada je talas antivladinih protesta zahvatio zemlju.

Ove nedelje njegova porodica je objavila je da je sud doneo odluku 12. avgusta kojom je utvrđeno da je Ferer time prekršio uslove za pravo na kućni pritvor i da, kako je navedneo u dokumentu, treba u zatvoru da odsluži preostale četiri godine i 14 dana prvobitne kazne.

„Ovo je apsolutno motivisano politikom, a ne zakonom. On nije počinio nikakav zločin, jednostavno ga ne žele na ulicama Kube jer se plaše“, izjavila je njegova sestra Ana Belkis Ferer.

Jedan od 75 disidenata uhapšenih 2003. godine, u događaju poznatom pod nazivom „Crno proleće“, bio je i Ferer, a pušten je na uslovnu slobodu 2011. godine, da bi ubrzo nakon toga formirao organizaciju UNPACU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar