U trendu

Kučan: U Briselu znaju ko je autor non-papera

PRAG – Prvi predsednik Slovenije Milan Kučan izjavio je da očito postoji non-pejper o mogućoj promeni granica na Balkanu, iako u Sloveniji poriču da stoje iza njega.

„Sada se ispostavilo da se zna u Briselu ko je njegov autor, kao i sadržaj, ali ne žele da to otkriju zbog njegovog pogubnog efekta po međunarodne odnose“, rekao je Kučan za Radio Slobodna Evropa (RSE) .

Kučan je dodao da Slovenija ne može da ima drugačiji stav od onoga sa kojim je pošla u proces svog državnog osamostaljenja da sve republike imaju pravo na svoje države i da se raspad Jugoslavije okonča unutar postojećih granica.

„Dakle, nikakvo prekrajanje granica ne dolazi u obzir“, rekao je Kučan.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić ranije je rekao da je predsednik Slovenije Borut Pahor prilikom posete Sarajevu 5. marta rekao trojici članova Predsedništva BiH da je u EU sve više glasova koji pozivaju na „dovršetak raspada Jugoslavije“. Pahor je navodno pitao da li je moguća „mirna disolucija“ BiH.

U međuvremenu, u medijima su se sredinom aprila pojavile tvrdnje o navodnom predlogu slovenačkog premijera Janeza Janeše za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.