U trendu

Kučuk: Francuski predlog najbolji za Bugarsku i S. Makedoniju

BRISEL – Izveštilac Evropskog parlamenta za Severnu Makedoniju, predstavnik bugarske partije DPS Ilhan Kučuk ocenio je danas da je francuski predlog za rešenje bugarsko-makedonskog spora najbolje što te dve zemlje mogu da postignu.

On je u objavi na Tviteru svima u Severnoj Makedoniiji poručio da niko ne može da bude lišen svog identiteta.

„Želim da kažem svim mojim prijateljima u Severnoj Makedoniji da je francuski predlog najbolje što Bugarska i Makedonija mogu da postignu i želeo bih da vas uverim da u 21. veku niko ne može biti lišen svog identiteta. Najbolji način da se on zaštiti i sačuva je unutar EU gde smo svi jednaki“, napisao je Kučuk.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je prošle nedelje na samitu NATO-a u Madridu da smatra da je pronađeno kompromisno rešenje u vezi sa pregovorima o članstvu Severne Makedonije u Evropskoj uniji (EU) koje će zadovoljiti i Bugarsku.

Bugarski parlament je 24. juna odlučio da se ukine veto na otvaranje pristupnih pregovora sa Sevrenom Makedonijom, podrzavši francuski kompromisni predlog o rešavanuu spora između Sofije i Skoplja.

Poslanici su izglasali podršku vladi da ukine veto nakon što su u tekst francuskog predloga unete izmene koje garantuju prava Bugara u Severnoj Makedoniji kroz ustavne promene u toj zemlji i obavezuju Skoplje da održi dobre odnose sa Bugarskom, navodi britanska agencija.
O modifikovanom francuskom predlogu juče je bilo reči na sednici makedonskog Saveta bezbednosti, a premijer Dmitar Kovačevski vodi opsežne konsultacije o tom predlogu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.