U trendu

Kulturni Crnogorci, Srbi, Hrvati, BoĆĄnjaci, lako se dogovore

PODGORICA – Ć ef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović izjavio je da premijer, potpredsednik vlade, ministri i on različito gledaju na inicijativu Otvoreni Balkan.

„Ono kako ja gledam je činjenica da to i Berlinski proces treba da budu posmatrani s dva aspekta. Berlinski traje od 2014. dosad, postignuti su određeni sporazumi, neĆĄto i konkretno postignuto“, rekao je Radulović i dodao:

„S druge strane, Otvoreni Balkan takođe ima određene slobode, ali zaista joĆĄ uvek traĆŸim konkretne benefite od toga“.

Radulovoić je u sinoćnjem intervjuu za podgoričke TV Vijesti, rekao da smatra da Crna Gora. kao najmanja zemlja u regionu, pre nego pristupi bilo čemu, treba da ima poseban oprez prema tim stvarima.

Radulović, za kojeg crnogorski mediji tvrde da je jedan od tri ministra, sa čijim radom premijer Zdravko Krivokapić nije zadovoljan, kaĆŸe da je aktuelna vlada „Crna Gora u malom“ i da se „ne slaĆŸu svi oko svega“.

Za njega kao, kako kaĆŸe, čoveka i građanina, bitna je e „crnogorska katarza“ i da treba ostaviti druge da imaju svoju katarzu.

„Ako branim i braniću pravo Srba da idu u svoju crkvu, ako sam zastupao pravo BoĆĄnjaka da ĆŸale za preminulima tokom genocida u Srebrenici, takođe ako branim pravo crnogorskih građana da se njihov ugled i čast ni na koji način ne omalovaĆŸi, apsolutno branim i pravo Hrvata da, kao jednaki građani u Crnoj Gori, ĆŸale za nečim ĆĄto je tamna istorija Crne Gore“, rekao je Radulović.

KomentariĆĄući slučaj proteranog ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira BoĆŸovića, Radulović je kaĆŸe da proglaĆĄenje ambasadora za nepoĆŸeljnu osobu nije dobro za dobrosusedske odnose, ali da je BoĆŸović svojim stavovima i oglaĆĄavanjima „postigao kontraefekat u svemu tome“.

Ponovio je da je u ovom slučaju jedino relevantna Bečka deklaracija, koja kaĆŸe da je neko ambasador zemlje ako ta zemlja da saglasnost.

BoĆŸović, ukazao je, nema saglasnost Crne Gore da bude „ambasador u naĆĄoj drĆŸavi“.

Rekao je da Crna Gora ĆŸeli da Srbija poĆĄalje novog kandidata za ambasadora i da bi Srbija trebalo da ima diplomatskog predstavnika u Crnoj Gori.

Na pitanje kolika je opasnost od tzv. „srpskog sveta“, Radulović je kazao da su odgovori viĆĄeslojni.

„ViĆĄe sam puta ponovio da, ukoliko bi se radilo o kulturnoj, jezičkoj saradnji, nemam niĆĄta protiv. U slučaju menjanja granica – zaista sam, kao i cela vlada, protiv toga“, rekao je i dodao:

„Ne plaĆĄim se ni od srpskog sveta, ni od hrvatskog, bosanskog i crnogorskog sveta. Uvek se plaĆĄim polusveta. Kulturni Crnogorci, Srbi, Hrvati, BoĆĄnjaci i Albanci se lako dogovore. Ovo je ono moje, u ĆĄta ja ne ĆŸelim da ti ulaziĆĄ. Ovo je tvoje u ĆĄta ja ne ĆŸelim da diram. Hajde da nađemo zajednički dogovor povodom ovoga.“

Crna Gora i Srbija, kaĆŸe, „kad se vole, vole se javno“, kao i kada su u neskladu.

„Svakako je da postoji interes nekih političkih grupacija u Srbiji da kroz određene strukture imaju specifičan status u Crnoj Gori. Crna Gora je drĆŸava svih njenih građana, ima 30 odsto Srba. Crna Gora mora da razgovara sa svima i da bude u miru sa svima okolo radi mira u sebi. To je poruka koja mora da se poĆĄalje. Trideset godina su se građani Crne Gore, lojalni građani, osećali zanemarenim“, rekao je Radulović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.