U trendu

Kupiš majicu, dobiješ 'džoint' na poklon, zahvaljujući rupi u američkom zakonu

Obična boca običnog voćnog soka isporučena na pragu stana, košta 55 dolara, a s njom stiže i kesica marihuane koja je – besplatna, „na račun kuće“.

Prodavnice marihuane se još mesecima neće otvoriti u Masačusetsu, ali neke kompanije tiho posluju više od godinu dana, prodajući i isporučujući marihuanu zahvaljujući „rupi u zakonu“ koja postoji u skoro svakoj državi koja je legalizovala „rekreativnu upotrebu“ marihuane.

Kompanije kao što je „Haj spid“ koje sebe opisuju kao službu za isporuku sokova, koristi odredbe o „poklanjanju“ koje omogućavaju razmenu malih količina droge, ako takav „poklon“ jedna odrasla osoba daje drugoj.

Pravni jezik dozvoljava da se „džoint“ da nekom recimo na zabavi ili da se ubaci u poklon za nekoga, ali neki preduzetnici to vide kao priliku za zaradu i na zvaničnom tržištu koje tek nastaje, a time izbegavaju porez koji plaćaju legani prodavci marihuane.

Pored kompanije „Haj spid“, jedna firma iz Bostona prodaje majice uz koje „poklanja“ marihuanu.

Zvaničnici u zapadnom Masačusetsu su naišli na oglas za plastične kesice za sendviče od kojih svaka kesica košta 325 dolara, ali je marihuana u njoj „poklon“.

Neke države su pokušale da zaustave zloupotrebu zakona tako što su zabranile preduzećima da reklamiraju da poklanjaju marihuanu i zabranile „odloženo ili prikriveno“ plaćanja za „poklone“.

Ali, preduzeća jednostavno nađu način da ne prikažu šta rade, a i u velikoj meri se oslanjaju na prenošenje inofrmacija o prodaji od usta do usta.

U slučaju „Haj spida“, na njegovoj internet stranici nije ni pomenuta marihuana. Kompanija prodaje napitke po 55 do 150 dolara, u zavisnosti od toga da li napitak dolazi „s ljubavlju“ ili „s mnogo ljubavi“.

Agencija AP je nedavno naručila za 60 dolara i dobila sok od malina „s ljubavlju“, a uz flašu soka i 3,5 grama marihuane.

AP je od firme „Duuber“ naručila i „luksuznu majicu“ od 100 dolara koju je kurir doneo na kućni prag, a u paketu je bila i kesica čiste, prirodne marihuane, u listu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.