U trendu

Kurc: Rešenje za migracije samo na spoljnim granicama EU

BEČ – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je da pitanje migracije može biti rešeno samo na spoljnim granicama i da su to gotovo svi uvideli.

On je, uoči današnjeg Samita EU u Salcburgu, bečkom dnevniku „Standard“, rekao da sada s pravom postoji fokus na Fronteksu i bolju saradnju sa zemljama porekla i tranzita.

„Pojedine članice koje su još pomalo skeptične moramo uveriti u to“, naglasio je Kurc navodeći posebno Italiju, Španiju i Grčku.

Neophodno je da svi razumeju da je neophodno da sa zemljama tranzita i porekla moramo stupiti u kontakt i sklapati sporazume, naveo je on.

Kurc je istakao da skeptične države pre svega strepe za svoja prava suvereniteta.

On je istakao da sigurno neće biti nesrećne što mnogi migranti neće moći da nastave neprimetno put ka centralnoj Evropi.

Kurc se osvrnuo i na Bregzit, koji će takođe tema neformalnog samita  u Salcburgu, rekavši da sporazuma mozye biti samo ako bude postojao kompromis.

„Jasno je da ne može a se bira samo ono najbolje. Ali ne treba nam ni akcija kažnjavanja Velike Britanije. Nadam se da nećemo imati tvrd Bregzit bez sporazuma“; rekao je on.

Najavio je da će sredinom oktobra, Austrija kao predsedavajuća EU, organizovati specijalni Samit o Bregzitu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.