U trendu

Kurdska partija negira umešanost u bombaški napad

ISTANBUL 14. Novembra (Tanjug) – Radnička partija Kurdistana negirala je umešanost u jučerašnji bombaški napad u Istanbulu, čime je negirala i tvrdnje Turske o odgovornosti za eksploziju u kojoj je poginulo šest osoba, saopšteno je danas na veb stranici partije.

Dodaje se da meta PKK nikada nisu civili, prenosi Rojters

Turska je ranije danas saopštila da su PKK i Jedinica narodne zaštite (IPG), koja je skoncentrisana u Siriji, odgovorne za eksploziju na aveniji Istiklal u Istanbulu.

Milicija sirijskih kurda IPG se istakla kao dobro organizovana oružana grupa tokom sirijskog građanskog rata. Oni su uspostavili uporište na severu zemlje nakon što su se snage sirijske vlade povukle, a povezani su i sa glavnom frakcijom sirijskih Kurda Partijom demokratske unije (PID).

Turska smatra da se PID i IPG ne razlikuju od Kurdistanske radničke partije (PKK), koja je 1984. godine pokrenula pobunu u Turskoj za politička i kulturna prava Kurda.

U sukobima je do sada poginulo više od 40.000 ljudi.

Oko 15-20 odsto ukupne populacije Turske od oko 85 miliona čini kurdska manjina, koja uglavnom živi u istočnim i jugoistočnim oblastima koje se graniče sa Sirijom.

Turska smatra sirijsko uporište PID-a pretnjom po nacionalnu bezbednost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar