U trendu

Kurt Volker: Rešenje spora u najvećoj meri zavisi od Beograda

VAŠINGTON – Srbija i Kosovo trebalo bi da postignu razumevanje o tome kako će, rame uz rame, živeti u budućnosti, izjavio je Kurt Volker, bivši američki diplomata koji najbolje rešenje spora vidi u uzajamnom priznanju.

Volker u intervjuu za Glas Amerike kaže i da bi Bajdenova administracija bila sklona da se uključi u dijalog dve strane – i to u partnerstvu sa Evropskom unijom.

“Najbolje rešenje je uzajamno priznanje dve nezavisne države – što bi stvorilo temelj za stabilnost, mir, razvoj ekonomije i trgovanja, kao i evropske integracije. To bi bilo najbolje za ljude koji žive u Srbiji i na Kosovu. Prvo bi se trebalo usredsrediti na tu vrstu pregovora“, rekao je Volker, koji je trenutno saradnik vašingtonskog Centra za analizu evropske politike (CEPA).

Takođe, Volker je u vezi sa tim ukazao na posrednu ulogu koju ima Rusija tvrdeći da izostanak rešenja spora Beograda i Prištine, Rusija koristi kako bi „uprla prst prema Zapadu tražeći, u moralnom smislu, izjednačavanje sa onim što je učinila svojim susedima“.

„Ukoliko bi bio rešen spor Kosova i Srbije, to bi pomoglo da se razjasne prava strateška pitanja u Evropi”, podvukao je Volker.

Smatra da napori Trampove administracije u vezi sa Kosovom i Srbijom gotovo da su učinjeni kao protivteža naporima Nemačke i Evropske unije, a da će Bajdenova administracija želeti da učini suprotno – koordiniranjem sa Nemačkom i Evropskom unijom kako bi izgradili jedinstveniji pristup.

Upitan koliko brzo bi moglo biti postignuto rešenje spora, Volker kaže da to u najvećoj meri zavisi od Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.