U trendu

Kurti u Bratislavi ponovio optuzbe za genocid

BRATISLAVA – Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je na forumu „Globsek“ u Bratislavi izjavio da je u dijalogu s Beogradom, pod pokroviteljstvom Brisela, bio konstruktivan i kreativan i da je potreban principijelan dijalog između dve ravnopravne strane, uz, kako je naveo, dogovor koji se zasniva na međusobnom priznanju.

Kurti je to rekao učestvujući na panelu zajedno sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, izaslanikom Velike Britanije Stjuartom Pičom i premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Kurti je takođe ponovio optužbe za genocid na račun Srbije.

„Nažalost Srbija kaže da nas nikada neće priznati i da neće priznati zločine iz prošlosti, a ovo drugo nas više boli od ovog prvog“, kazao je on.

Kurti je naveo da, uprkos negiranju zločina i genocida od strane Srbije, Priština pokušava da sa specijalnim izaslanikom Lajčakom postigne sporazum o registarskim tablicama, zasnovano na reciprocitetu, prenosi Kosovo onlajn.

Kosovski premijer je istakao i da veruje „da je EU naša sudbina“.

„Evropa je naš kontinent, Kosovo je uspešna priča i radujemo se pozitivnom odgovoru Saveta Evrope kada je u pitanju naša aplikacija za članstvo“, poručio je Kurti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.