U trendu

Kušner sumnja da su Palestinci sposobni da vladaju

Visoki savetnik i zet predsednika SAD Džared Kušner nagovestio je da nije siguran da bi se Palestincima moglo poveriti da sobom vladaju nakon sklapanja mirovnog sporazuma s Izraelom.

U intervjuu za program „Aksios na HBO“ o aktuelnim dogadjajima, Kušner, jedan od glavnih arhitekata Trampovog bliskoistočnog mirovnog plana koji još nije predstavljen, priznao je da ne očekuje da mu Palestinci veruju.

On je, medjutim, ocenio da postoji razlika izmedju palestinskog rukovodstva i palestinskog naroda.

Trampov savetnik je to rekao nakon što je objavljeno da je državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio da delovi mirovnog plana možda neće biti izvodljivi, da bi mogao da ne uspe ili da ga odmah odbace Izraelci ili Palestinci.

Upitan da li veruje da su Palestinci sposobni da vladaju sobom bez mešanja Izraela, Kušner je odgovorio da je to vrlo dobro pitanje.

„Ima nade da bi vremenom oni mogli postati sposobni da vladaju“, rekao je Trampov savetnik.

On smatra da Palestinci koji žele punu državnost moraju da se opredele.

Na pitanje da li će posle mirovnog sporazuma Palestinci biti sasvim oslobodjeni izraelskog mešanja, uključujući vojno, rekao da sumnja da će se to desiti.

Izrael želi da zadrži kontrolu nad granicom sa Jordanom i posle mirovnog sporazuma sa Palestincima.

„Ako nemate odgovarajuću strukturu vlade i odgovarajuću bezbednost, kada ljudi žive u strahu od terora, to nanosi štetu Palestincima“, rekao je Kušner, dodavši da je njima „potreban fer pravni sistem, sloboda štampe, sloboda izražavanja, tolerancija prema svim religijama kako bi palestinske teritorije bile povoljne za ulaganja“.

Kušner i američki izaslanik za Bliski istok Džejson Grinblat posetili su prošle sedmice Maroko, Jordan i Izrael kako bi postavili osnove za ekonomski deo plana koji će, kako je najavljeno, biti predstavljen u Bahreinu krajem juna.

Oni su se u četvrtak sastali sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom ali nisu razgovarali sa Palestincima koji su prekinuli diplomatske kontakte sa Vašingtonom nakon što je Tramp priznao Jerusalim kao glavni izraelski grad i premestio tamo Ambasadu Sad iz Tel Aviva, navode izraelski mediji.

Od tada je Trampova administracija takodje prekinula finansijsku pomoć Palestincima i zatvorila kancelariju Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Vašingtonu.

Palestinci su unapred odbacili Trampov mirovni plan i najavili da neće prisustvovati skupu u Bahreinu, rekavši da je isuviše pristrasan prema Izraelu.

„Nisam ja ovde da mi se veruje“, rekao je Kušner na pitanje o palestinskom odnosu prema Vašingtonu.

On je ocenio da su kaznene mere SAD opravdane i odgovor na odluke palestinskog rukovodstva.

Izrazio je očekivanje da palestinski narod ne sudi ni čemu zasnovano na verovanju u njega, već da razmotri mirovni plan i da onda odluči „da li misli da mu to omogućava put do boljeg života ili ne“.

Kušner je izrazio uverenje da palestinski narod želi bolji život.

Mirovni plan je više puta odlagan, a nakon što su prošle nedelje propali dogovori o obrazovanju izraelske vladajuće koalicije i novi izbori zakazani za septembar očekuje se da se predstavljanje plana ponovo odloži.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.