U trendu

Lajčak: EU podržava svaku inicijativu koja je inkluzivna

PODGORICA – Evropska unija podržava svaku inicijativu koja je inkluzivna, koja ne isključuje nikoga i počiva na evropskim standardima, poručio je danas u Budvi specijalni izaslanik Brisela za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Lajčak je to rekao na Samitu za demokratiju u jugoistočnoj Evropi, koji se održava u Budvi, odgovarajući na pitanje kako Evropska unija gleda na regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan.

Domaćin samita je crnogorski premijer Dritan Abazović, a prisutni su i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič.

Crnogorski premijer Dritan Abazović kazao je da je cilj Crne Gore Evropska unija i da ih, kako je rekao, nikakva zamena za to ne interesuje.

„Sve što možemo da upotrebimo kao mehanizam da bi taj cilj postigli za nas je prihvatljivo. Ako imate političare raznih balkanskih država koji idu na sastanke i pričaju protiv nekog drugog ili protiv neke druge države to ova vlada neće raditi. Ako možemo da izgradimo saradnju sa svima naš doprinos će biti tu. Čuli ste i gospodina Lajčaka, ideja je da imamo više saradnje“, rekao je Abazović.

Istakao je da je potpuno nebitno ime inciijative, da li je to Berlinski proces, Otvoreni Balkan, mini Šengen…

„Da li je novo, nešto drugo, stvar je da imamo veće poverenje među državama, bolju saradnju, veći fokus na ekonomiju i da promovišemo više stabilnosti i demokratije. Sve što ide u tom pravcu po mom skromnom sudu je interes Crne Gore. Sve što bi išlo suprotno, izazivalo suprotni efekat mislim da to nije interes“, rekao je Abazović u odgovoru na isto pitanje, prenele su podgoričke Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.