Lajcak: Sa Stoltenbergom o narednim koracima u dijalogu BG/PR

BRISEL – Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je danas da je sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom razgovarao o dogovoru o smanjenju tenzija na severu KiM i narednim koracima u dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom EU.

Lajčak je na Tviteru naveo da je zahvalio na važnoj ulozi i doprinosu Kfora na KiM.

On je dodao da je saradnja EU i NATO ključna u regionu pošto, kako je naveo, dele zajedničke ciljeve.

„Zadovoljstvo mi je bilo da se sastanem sa Stoltenbergom i izvestim saveznike NATO o juče postignutom dogovoru i narednim koracima u dijalogu pod pokroviteljstvom EU“, naveo je Lajčak.

Prethodno je Stoltenberg danas saopštio da je razgovarao sa Lajčakom o dogovoru o smanjenju tenzija na severu Kosova i Metohije i poručio da je zajednički interes NATO i EU da se pronađe trajno političko rešenje za tu oblast.

Stoltenberg je na Tviteru naglasio da će Kfor nastaviti da osigurava bezbedno okruženje i slobodu kretanja na KiM.

U međuvremenu se oglasio i NATO koji je saopštio da su Stoltenberg i Lajčak razgovarali su danas o dijalogu Beograda i Prištine i drugim pitanjima u regionu Zapadnog Balkana.

Stoltenberg je kazao da NATO pozdravlja nedavno postignut sporazum o deeskalaciji i napredak na severu postignut uz posredstvo EU i naveo da misija Kfor ima ključnu ulogu u obezbeđivanju efikasne implementacije dogovorenog i da NATO ostaje čvrsto posvećen stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

Kako se navodi, NATO će ostati u bliskom kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem o potrebi deeskalacije, pokazivanja uzdržanosti i povratka dijalogu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.