U trendu

Lajčak: Za 10 godina dijalog doneo važne sporazume

BRISEL, 8. marta ( Tanjug) – Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocenio je večeras da su za 10 godina od kada su strane sele za pregovarački sto postignuti važni sporazumi za građane, stabilnost Zabadnog Balkana i evropske integracije regiona.

„Ti sporazumi su napravili razliku za narod i na Kosovu i u Srbiji, za stabilnost Zapadnog Blakana i evropske aspiracije celog regiona“, napisao je Lajčak na Tviteru, uz fotografije sa susreta u okviru dijaloga.

Delegacije Beogrda i Prištine sastale su se u Briselu prvi put 8. marta 2011. godine u okviru tehničkog dijaloga kome posreduje EU.

U narednih 10 godina dijalog je prošao je kroz više faza, ali i blokada, menjani su pregovarači i formati, a među postignutim dogovorima i dalje postoje oni, na prvom mestu Zajednica srpskih opština, koji još čekaju svoju implementaciju.

Dijalog Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU, obnovljen je u julu 2020. godine kada su se u Briselu sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premjer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti, koji je u pregovorima zamenio dotadašnjeg predsednika Hašima Tačija nakon što je Tači optužen za ratne zločine pred Specijalnim sudom u Hagu.

Iako je specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, na početku svog jednogodišneg mandata, u apriliu 2020. godine, najavio mogućnost postizanja sveobuhvatnog dogovora u „narednim mescima“, EU trenutno radi na produžetku njegovog mandata kako bi i u narednoj godini mogao da nastavi da posreduje u dijalogu Beogrda i Prištine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.