U trendu

Lajen: Dogovor Beograda i Prištine odlična poruka za regio

KRANJ, 6. oktobra ( Tanjug) – Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, ocenila je da je prošlonedeljni dogovor između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, odlična poruka za ceo region.

” To pokazuje da je moguce da se za pregovaračkim stolom uz volju za dogovorom pronađe rešenje i krene napred čak i u teškim situacijima”, poručila je Lajen.

Na kraju samita EU Zapadni Balkan, predsednica EK ukazuje da se u završnoj Deklaraciji ”porširenje” nalazi u prvom paragrafu i to vidi kao jasnu naznaku opredeljnosti EU.

”EK sa mom na čelu će raditi sve što može kako bi se napredovalo u proširenju i integraciji regiona u EU. Mi želimo Zapadni Balkan u EU i ne sme biti sumnje oko našeg cilja, a to je proširenje”; poručila je Lajen.

Ursula fon der Lajen naglašava da je Ekonomski i investicioni plan od 30 milijardi evra u srži EU angažmana sa regionom.

”Plan je ključan kako za razvoj tako i za dublju integraciju zajednickog regionalnog tržista što će biti od iste koristi za Zapadni Balkan kako i jedinstveno tržiste za EU”, kaže Lajen.

Ona dodaje da razume frustracuju naroda na Zapadnom Balkanu zbog dužine proceša pridruživanja i poručuje da je jasno da su važne reforme preduzete u regionu.

”Ima očiglednog napretka i mnogo toga je promenjeno na bolje. Sada je važno ostati na kursu u ključnim oblastima kao što su pravosuđe, borba protiv korupcije, sloboda medija i ekonomske reforme”, kaže fon dar Lajen.

Predsednikca EK pozvala je EU da ispuni svoj deo obaveza kako bi došlo do napretka u procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.