Lajen: EU će koordinisati donacije vakcina za Zapadni Balkan

BRISEL, 11. decembra ( Tanjug) – Predsedncia Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je danas da će vakcinacija protiv kovid-19 spasiti živote i pozvala zemje članice da se pripreme za početak vakcinacije svojih građana. kao i u susedstvu Evrpopske unije,

”Mi brinemo i za naše susedstvo. EU će koordinisati donacije vakcina iz zemlja članica, a koje će prevashodno imati cilj da zaštite zdravstvene radnike na Zapadnom Balkanu i u našem susedstvu”, kaže Fon der Lajenova.

Ona kaže da EU trebutno radi ”punom brzinom” kako bi procenila bezbednost vakcina i učinila ih dostupnim za građane.

Dodala je da očekuje da će ”Fajzerova” vakcina biti odobrena, nakon procene Evropske agencije za lekove, do kraja godine, a vakcina farmaceutske kompanije ”Moderna” do sredine januara.

Procene vakcina ”kompanija Astra Zeneka” i ”Džonson i Džonson” su takođe u toku u Evropskoj agenciji za lekove, kaže Fon der Lajenova.

Iz EU poručuju da su ugovorima već nabavili više vakcina protiv kovid-19 nego što im je potrebno, a da će ostatak biti podeljen drugim zemljama.

EU je do sada sklopila ugovore sa šest farmaceutskih kompanija, koje vakcine proizvode na teritoriji Evrope, za nabavku oko 1.360 miliona doza potencijalnih vakcina protov kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.