U trendu

Lajen: EU fokusirana na vakcinhe Fajzer/Biontek

BRISEL, 14. aprila ( Tanjug) – Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, najavila je će EU u drugom kavrtalu 2021. godine dobiti dodatnih 50 miliona doza vakcine kompanje ”Fajzer Bajontek” kako proces vakcinacije ne bi bio ugrožen problemima u isporuci vakicna drugih kompanija.

”Dogovorili smo sa kompanijom ”Fazjer i Bajontek” da još jednom ubrzamo isporuku vakcina. To znači da će 50 milliona dodatnih doza vakcine ”Fajzer Bajontek” biti isporučeno EU u drugom kvartalu 2021. godine što će ukupan broj doza te vakcine u EU podići na 250 miliona samo u drugom kvartalu”, kaće Lajen.

Predsednica EK, Ursula fon der Lajen, dodaje da će se EU i u budućnosti u najvećoj meri oslanjati na saradnju sa kompanijom ”Fajzer Bijontek” koja se ”pokazala kao dobar i odgovoran partner”.

”Potrebno nam je da se fokusiramo na tehnologije koje su dokazale svoju vrednost kao što su mRNA vakcine. Na osnovu toga ulazimo u pregovore sa ”Bajontek Fajzerom” za treći ugovor koji predviđa 1, 8 milijardi dodatnih doza vakcina tokom 2022 i 2023. godine”, kaže Lajen.

Ona dodaje da će ”ugovori sa drugim kompanijama možda uslediti”, kao i da će sve doze i osnovne komponente vakcina biti prizvedene na tlu EU.

Ursula fon der Lajen naglašava da EU mora da se pripremi za budućnost i pobedu nad virusom što, prema njenim rečima, podrazumeva moguće ”buster” doze kako bi se produžio imunitet, a ako se pojave novi sojevi virusa i na razvoj prilagođenih vakcina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.