Lajen i Džonson:Stavovi udaljeni, rešenje do nedelje

BRISEL, 10. decembra ( Tanjug) – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Velike Britanije Boris Džonson završili su sinoć sastanak u Briselu uz poruku da su „stavovi ostali udaljeni“, a da će do „odluke doći do kraja vikenda“.

„Stekli smo jasno razumevanje međusobnih stavova. Oni ostaju daleko jedan od drugog. Dogovorili smo se da se timovi odmah okupe i pokušaju da reše ova suštinska pitanja“, navedeno je u zajedničkoj izjavi fon der Lajen i Džonsona.

Razgovoru o sporazumu o budućim odnosima izmeđeu EU i Velike Britanije u sedištu EK u Briselu prisustvovali su i glavni pregovarači dve strane, Mišel Barnije i Dejvid Frost.

Nakon susreta fon der Lajen i Džonson potvrdili su da postoje „značajne“ razlike između dve strane, ali su izrazili saglasnost da se rešenje mora pronaći u naredna 72 sata, preneo je londonski Gardijan.

Kako se navodi iz Dauning strita, razgovori su bili „iskreni“ što bi u prevodu sa diplomatskog rečnika značilo da su pregovarači bili energični i bez „dlake na jeziku“..

„Dve strane i dalje nisu postigle saglasnost i nije jasno da li se razlike mogu prevazići“, navodi izvor iz Dauning strita dodajući da Džonson ne želi da ostavi put do mogućeg dogovora neproveren.

Navodi se i da je Džonson rekao predsednici Evropske komisije i glavnom pregovaraču Mišelu Barnijeu, da ne može da prihvati uslove u ugovoru koji će Britaniju vezati za pravila EU.

Pre nego što je krenuo put Brisela iz svoje rezidencije u Dauning stritu, Džonson je poslanicima Donjeg doma Britanskog parlamenta rekao da se nada „dobrom sporazumu“ sa EU, ali da u ovom trenutku Evropa insistira na uslovima koje ni jedan premijer ne bi mogao da prihvati.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da postoje šanse da dogovor bude postignut, ali je i upozorila da ne očekuje da će već sutra doći do raspleta i postizanja obostrano prihvatljivog sporazuma.

„Ukoliko Velika Britanija ima neprihvatljive zahteve, onda ćemo mi nastaviti dalje bez sporazuma. Jedno je sigurno: integritet jedinstvenog tržišta mora biti sačuvan“, poručila je nemačka kancelarka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.