U trendu

Lajen: Moguće i druge regionalne inicijative na Z. Balkanu

TIRANA – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je danas da su osim Berlinskog procesa i druge inicijative na Zapadnom Balkanu moguće, uz uslov da budu sveobuhvatne i da poštuju zajedničke ciljeve.

Predsednica EK je poručila na konferenciji za štampu nakon sastanka sa premijerom Albanije Edijem Ramom, da to što je Berlinski proces počeo da radi na integraciji zajedničkog tržišta, omogućava i da se pojave i druge regionalne inicijative, koje moraju biti inkluzivne i uz poštovanje zajedničkih ciljeva.

„Dozvolite mi još jednom da konstatujem da je do sada Berlinski proces već počeo. Takođe mogu da potvrdim naše opredeljenje za napredovanje Berlinskog procesa. Mogu li tu biti prisutne i druge inicijative? One moraju da budu sveobuhvatne, vizionarske i apsolutno moraju da poštuju sve zajedničke ciljeve. Samo na ovaj način ćete imati moju najveću podršku“, naglasila je Fon der Lajen, prenosi albanski Juronjuz.

Albanski premijer Edi Rama poručio je da „Otvoreni Balkan“,odnosno implementacija dogovora koje su 29. jula postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i on, nije inicijativa koji ima za cilj da se takmiči sa Berlinskim procesom, već da je reč o strateškom interesu koji je nastao na ovom procesu.

On je rekao i da je Otvoreni Balkan vrsta mehanizma za implementaciju Berlinskog procesa, a kao njegovu prednost istakao što države mogu samostalno da izaberu da postanu deo inicijative, a da se međusobno ne drže u talačkom odnosu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sutra će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u četvrtak i sa premijerkom Anom Brnabić, najavljeno je u Briselu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.