U trendu

Lajen pozvala partnere u svetu da ne ogranicavaju izvoz hran

BRISEL, 31. maja ( tanjug) – U svetlu rasprave o globalnoj krizi u snabdevanju hranom predsednica Evropske komsije Ursula fon der Lajen upozorila je da se svet trenutno suočava sa kritičnim prioritetom da deblokira preko 20 miliona tona žita koje je „zarobljeno“ u Ukrajini.

„Radimo na putevima solidarnosti koji bi omogućili da se delovi tog žita prevezu kopnenim putevima ili železnicom. Komplikovanije je i skupo, ali je neophodno da se to žito izveze”, poručila je Lajen.

Ona je nakon sastanka lidera EU 27 najavila da će Unija izdvojiti 2, 5 miljarde evra kako bi omogućila ugroženim delovima sveta da kupe hranu u trenutku kada cene na globalnom tržistu rastu.

Istovremneo, najavila je da će EU pojačati i sopstvenu prozvodnju u poljprivrednom sektoru kako bi doprinela boljoj snabedevensti svetskog tržita hrane.

”Očekujemo rekordni izvoz žitarica od 40 miliona tona u 2022. i 2023. godini”, poručila je Lajen

Predsednica Evropske komisije pozvala je sve partnere u svetu da ne ograničavaju globalnu trgovnu kada je reč o poljoprivredniom prozvodima ocenivši da za takve restrikcije apsolutno nema mesta ni u EU ni globalno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.