U trendu

Lajen: Pravnici da istraze evidentne zlocine u Ukrajini

KIJEV – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da joj deluje da su ruske snage počinile ratne zločine gađajući civile u Ukrajini, ali i istakla da to moraju da istraže pravnici.

U povratku iz posete Ukrajini, Fon der Lajen je u vozu izjavila novinarima da je u petak svojim očima videla razaranja u gradu Buča kod Kijeva u kom je tim forenzičara počeo ekshumaciju civila iz masovne grobnice za koje lokalni zvaničnici kažu da su ubijeni za vreme ruske okupacije grada, navodi Rojters.

„Moj instinkt kaže: ako ovo nije ratni zločin, šta je ratni zločin, ali ja sam lekar po obrazovanju i pravnici moraju pažljivo da istraže ovaj slučaj“, rekla je predsednica Evropske komisije.

Ona je navela i da joj je ukrajinski premijer Denis Šmihal pokazao fotografije snimljene u Buči na kojima se vidi ubijanje nedužnih prolaznika i da je na osnovu tih fotografija jasno da su dejstva ruske vojske bila usmerena na civile i civilne objekte, prenosi Rojters.

Moskva je odbacila optužbe Ukrajine i zapadnih zemalja za ratne zločine i negirala da je ciljala civile u, kako je Kremlj naziva, „specijalnoj vojnoj operaciji za demilitarizaciju i denacifikaciju“ svog suseda, a navode o ratnim zločinima u Buči ocenila kao „monstruozan falsifikat“.

U petak, istog dana kada su Fon der Lajen i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj posetili Kijev i okolinu, Ukrajina i njeni saveznici okrivili su Rusiju za raketni napad u kojem su poginule najmanje 52 osobe na železničkoj stanici Kramatorsk u istočnoj Ukrajini, navodi Rojters.

Novinska agencija RIA Novosti prenela je saopštenje ruskog Ministarstva odbrane da je rakete za koje se tvrdi da su pogodile stanicu Kramatorsk koristila samo ukrajinska vojska i da ruske oružane snage nisu planirale ciljeve u Kramatorsku u petak.

Fon der Lajen je saopštila da je EU sa Ukrajinom oformila zajednički istražni tim koji prikuplja dokaze o mogućim ratnim zločinima kako bi mogli biti upotrebljeni u budućim sudskim slučajevima i da je izuzetno važno da sve bude dobro dokumentovano, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar