U trendu

Lajen: Tražimo od zemalja članica da smanje potrošnju gasa

BRISEL, 20. jula ( Tanjug) – Evropska komisija predložila je danas plan kojim se predviđaju hitne mere u cilju energetske bezbednosti cele EU u slučaju ”izglednog scenarija” da Rusija poptpuno zaustavi isporuke gasa zemljma članicama.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je neophodno da u svih 27 zemalja EU dođe do smanjenja potrošnje gasa za 15 procenata kako bi Unija ”pregurala” predstojeću zimu.

”Znam da mnogo tražimo od cele EU, ali je to neophodno da bi se zaštitili. Zato predlažemo vanredni instrument koji za cilj ima da svaka zemlja čalnica samanji potroišnju gasa i da se obezbedi sigurna mreža za sve zemlje čalnice. Tražimo od zemalja čalnica da smanje potrošnju gasa za 15 procenata”, poručila je fon der Lajen.

Na konfrenciji za medije u Briselu, predsednica Evropske komisije iznela je optužbe na račun Rusije ponovivši stav EU da Kremlj koristi energente kao oružje i da namerno izaziva energetsku krizu u Evropi smanjenjm isporuka gasa i dizanjem cena.

Ona je ukazala na činjencu da su isporuke ruskog gasa već ograničene ili potpuno zaustavljenje za 12 zemalja čalnica i pozvala EU da se pripremi za potencilani poptuni preštanak isporuke ruskog gasa.

”Rusija proračunato pokušava da vrši pritisak na nas samanjenjem isporuka gasa. Izgledan je scenario da će doći do potpunog pretsanka ruskihh isporuka gasa što će pogoditi celu EU i izvazvati gasnu krizu u jednistvenom tržistu i svakoj zemlji članici”, poručil je Lajen.

On je pozvala EU 27 da ostanu jednistvene i solidarne u ovoj situaciji i da sve doprinesu štednji, skladišenju, ali i da budu spremne da podele svoje zalihe gasa sa susedima.

”Ovo su teška vremena i ona zahtevaju dobru organizaju, koorodincaju, jaku jedinstvo i solidarnost. Tako cemo proći kroz svaku vrstu krze”, zaključula je Lajen.

U EK napominju da zajedno sa uštedom gasa rade i jačanju sopstvene proizvodnje energije iz obnovljivih izvora kao i na diverzifikaciji snabdevača gasa i da su do sada postigli dogovore sa SAD, Norveškom, Katarom, Alžirom i Azerbejdžanom o dodatnim isporukama gasa u narednom periodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.