U trendu

Lajen: Treba na više obnovljive i čiste energije

BRISEL, 22. oktobra ( Tanjug) – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da se rešenje za stabilan i nezavisan energetski sektor EU nalazi u čistim i obnovljivim izvorima energije kao što su energija vetra, solarana energija, ali i nuklearna energija.

”Očigledno je da nam treba više obnovljive i čiste energije. Proizvodnja obnovljive solarane energije je jeftinija za 10 procenata, a vetroenergija za 50 procenata u odnosu na prethodnu deceniju. To je put napred bez ugnjendioksida, a iz domaćih izvora”, poručila je Lajen.

Ona je po završetku samita EU navela da je Uniji potreban i stabilan izvor kao što je nuklearna energija, ali i prirodni gas u toku tranzicije sa uglja.

Fon der Lajen je trenutnu situaciju na energetskom tržistu nazvala ”globalnim problemom”, a EU pozvala da odgovori kratkoročnim i dugoročnim merama.

”Kratkoročne mere se odnose na podršku potrošcima i kompanijama. Oko 20 zemlja članica već je preduzelo ili najavilo subvencije”, kaže Lajen.

Na dugoročnom nivo EU, prema rečima predsednice EK, mora da osigura otpornost i nezavisnosnost.

Lajen je najavila da će se u narednom periodu EU fokusirati na uspostavljanju strateških rezervi gasa, mogućnosti za zajedničku nabavku energenata, večhu raznovrsnost dobavljača, bolju interkonekciju i funkcionalnost gasnog tržista.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar