U trendu

Lajen: Ukrajina pokazala da želi da živi sa EU vrednostima

BRISEL – Evropska komisija danas je preporučila Evropskoj uniji da Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata, dok će od Gruzije biti zatraženo da ispuni određene uslove pre nego što dobije taj status, preneo je danas Rojters.

Evropska komisija predlaže da se Ukrajini da status kandidata za članstvo u EU, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i dodala da je to podrazumeva i da Ukrajina sprovodi niz reformi.

„Ukrajina je jasno pokazala težnju i odlučnost zemlje da živi u skladu sa evropskim vrednostima i standardima“, rekla je ona novinarima u Briselu.

Ona je navela i da je Ukrajina već primenila oko 70 odsto pravila normi i standarda EU, ali da ipak ostaje da se uradi važan posao u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i oligarha i osnovnih prava.

„Proces je zasnovan na zaslugama,tako da proces u potpunosti zavisi od Ukrajine“, naglasila je Lajen.

Tokom svoje izjave, fon der Lajen je nosila boje Ukrajine, žuti sako preko plave košulje, navodi britanska agencija.

Rojters podseća da se pojedine zemje EU, među kojima Holandija i Danaska, protive da još zemalja dobije status kandidata za članstvo, a da je zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog juče dobio podršku Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije, čiji su lideri posetili Kijev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar